Španci po dveh podaljških prek Avstralcev do velikega finala!

V Pekingu je bilo odigrano prvo polfinale letošnjega svetovnega prvenstva, v katerem so Španci po dveh podaljških ugnali Avstralijo z 95:88.


V prvi četrtini sta se ekipi izmenjevali v vodstvo, nobena pa si ni uspela priigrati občutnejše prednosti. Na prvi krajši odmor so tako odšli Španci z prednostjo ene točke. Precej slabše so Španci v napadu zaigrali v drugi četrtini, saj so v prvih štirih minutah le enkrat zadeli, a na srečo tudi Avstralci niso bili preveč razpoloženi in so ob polčasu vodili samo za pet točk. Tudi na začetku drugega polčasa je bila zgodba podobna in po odlični igri Millsa ter Kaya povedli že za 11. Španci se niso predali in pred zadnjo četrtino znižali zaostanek na le štiri točke.

V zadnji četrtini je že kazalo, da bo Avstralija tekmo mirno pripeljala do konca, saj Špancem met ni stekel. Po zelo agresivni so se tri minute pred koncem znova približali na zgolj dve točki zaostanka, a s prekrškom Marca Gasola v napadu zapravili napad za izenačenje. Avstralci so po treh prostih metih Pattya Millsa znova povedli za 5, a nato zapravili nekaj napadov zapored in Španija je osem sekund pred koncem srečanja po dvomljivi osebni napaki Arona Baynesa z dvema prostima metoma Gasola po dolgem času znova povedla z 71:70. V naslednjem napadu je v prodor šel Patty Mills, nad njim pa je bila storjena osebna napaka. Zanesljivo je zadel prvega, pri drugem pa se mu je zatresla roka. Ricky Rubio je v zadnji sekundi poskusil iz sredine, bil zelo blizu, a žoga vseeno ni hotel skozi obroč in tekma je šla v podaljške.

Podaljšek so boljše odprli Španci in s trojko Gasola povedli za 5, a so Avstralci v naslednjih dveh napadih izid znova izenačili. Poznala se je že utrujenost na obeh straneh, saj so oboji imeli odprte mete, a jih niso izkoristili. 16 sekund pred koncem je po prekršku znova na črto prostih metov stopil Mills, ki je tokrat zadel oba za vodstvo s 80:78. Štiri sekunde pred koncem je proste mete izvajal tudi Gasol, ki je prav tako zadel oba in izid izenačil. Iz nemogočega položaja je ob zvoku sirene poskusil Matthew Delavedova, ki pa ni bil uspešen.

Tudi v drugem podaljšku so Španci hitro povedli, tokrat celo za 8 točk. Blestel je Sergio Llull, ki je zadel dve trojki. Avstralci se v igro več niso vrnili in pričelo se je veliko slavje na španski klopi.

Najboljši igralec srečanja je bil Marc Gasol s 33 točkami, ob 12 podajah pa jih je 19 dodal še Rick Rubio. Pri Avstralcih je bil znova najbolj razpoložen Patty Mills, ki je dosegel kar 34 točk.

ŠPANIJA : AVSTRALIJA (22:21, 10:16, 19:18 9:9)

Foto: FIBA/www.fiba.basketball

Sorodne objave