Pet moštev, ki lahko Američanom odvzame naslov prvaka

Prvič po dolgem času se reprezentance ZDA ne smatra kot edinega favorita za osvojitev naslova svetovnega prvaka.


Mineva že skoraj 13 let od kar so Američani nazadnje izgubili tekmo na velikem tekmovanju. Prvega septembra leta 2006 so jim zadnji poraz v polfinalu svetovnega prvenstva z rezultatom 101-95 prizadejali Grki. Ta polom jim je služil v poduk, saj so v naslednjih letih s popolnimi izkupički kot po tekočem traku osvajali zlate medalje.

Vsa ta leta so veljali za nepremagljive, še preden so sploh stopili na parket. Letos pa je situacija nekoliko drugačna. Zaradi številnih odpovedi največjih svetovnih zvezd zdaj nasprotniki čutijo in vedo, da se jih da ugnati. Spodaj smo pripravili pregled petih ekip, katerim pripisujemo največje možnosti za izločitev ameriške reprezentance.

Srbija

Srbija je edina reprezentanca, ki na prvenstvo prihaja brez poraza na pripravljalnih srečanjih. Fiba je Srbe nazadnje celo uvrstila na vrh njihovega seznama favoritov. Kljub poškodbi in odsostnosti kapetana Miloša Teodosića, letošnja ekipa premore ogromno kvalitete, talenta, izkušenj in znanja kako na velikih tekmovanjih osvajati kolajne.

Prvo ime ekipe je vsekakor center Nikola Jokić, eden izmed bolj fascinantnih košarkarjev današnjega časa, ki bo za “Orle” nastopil prvič po letu 2016. Tu so še NBA-jevci Bogdan Bogdanović, Nemanja BjelicaBoban Marjanović in novopečeni član Memphis Grizliesov, Marko Gudurić. Ob odsotnosti Teodosića bo veliko breme na položaju organizatorja igre skupaj s Stefanom Jovićem nosil Vasilije Mičić, ki ima za sabo izjemno sezono v Evroligi,

Gre za moštvo, ki je izrazito strelsko naravnano. Selektor Saša Đorđević je ekipo sestavil okrog dominantnih visokih igralcev, ki jih je obdal z igralci z izjemnim metom od daleč. Vsi predhodno našteti z izjemo Marjanovića so zmožni kadarkoli imeti tekmo na kateri bodo za tri točke metali 5/5. K temu lahko dodamo še Lučića in Birčevića, ki lahko prav tako zadevata v serijah, če bosta imela dovolj prostora.

Srbi so nazadnje z Američani dvakrat izgubili (finale svetovnega prvenstva 2014 in finale olimpijskih iger 2016). V kolikor se bodo letos ponovno srečali, se jim ponuja izjemna priložnost za maščevanje.

Španija

Španci so se v zadnjih 15 letih vselej pokazali, kot dostojen nasprotnik Američanom. Če se letos ponovno srečajo, bomo znova lahko spremljali zanimiv obračun, čeprav ne bo tako kvaliteten, kot je bil tisti leta 2008 na olimpijskih igrah.

Ekipa je sestavljena iz kombinacije izkušenih veteranov, mladih talentov in igralcev željnih dokazovanja. Zaradi poškodbe ne bo Pau Gasola, ki si je izredno želel nastopiti (verjetno se bo od reprezentance poslovil prihodnje leto na olimpijskih igrah), je pa letos nesporni vodja ekipe njegov brat Marc. Veliko vlogo bosta imela tudi brata Willy in Juancho Hernangomez, oba že uveljavljena košarkarja v ligi NBA. To prvenstvo zanju predstavlja priložnost, da zablestita v očeh španske javnosti v vlogi ključnih igralcev. Na položaju organizatorja igre imajo že preverjenega Rickya Rubia, ki čuti, da bo to prvenstvo njegove. Ekipo dopolnjuje izkušeni Rudy Fernandez, ki je skupaj z Marcom naslov osvojil že daljnega leta 2006. Pozabiti pa ne smemo na tudi vselej nevarnega Sergia Llulla, ki bi na tem prvenstvu lahko znova odločal tekme v ključnih trenutkih.

Francija

Francozi so reprezentanca, ki lahko po fizičnih predizpocijah daleč najbolje parira izjemno skočnim, hitrim in eksplozivnim Američanom. Tukaj niso samo Rudy Gobert, Nicolas Batum ali Frank Ntilikina, ki so vsi znani po odlični obrambi. Drago bodo kožo v obrambi prodali tudi evroligaški igralci, kot sta Axel Toupane in Vincent Poirier. Gre za moštvo, ki goji čvrsto in agresivno igro, kar lahko predstavlja velike preglavice največjim favoritom za naslov prvaka.

V napadu bosta vajeti v rokah imela predvsem Evan Fournier in Nando de Colo, ki premoreta dovolj kvalitete in izkušenj, da lahko to ekipo popeljeta do konca. Francozi bodo letos še dodatno motivirani, saj so na preteklem evropskem prvenstvu izpadli že v osmini finala, kar so domači mediji označili za pravcato katastrofo.

Grčija

Že sama prisostnost MVP-ja lige NBA Giannisa Antetokounmpoja uvršča Grke med favorite. Če bodo želeli po letu 2006 znova poseči po medaljah, bodo morali maksimalno izkoristiti njegove prednosti in pri tem upati, da se bo dobro ujel s soigralci (glede na pripravljalna srečanja se poraja kar nekaj dvomov o tem).

Giannis je neustavljiv v raketi, nima pa dobrega meta iz razdalje. Ekipa je zato sestavljena iz veliko dobrih strelcev, ki bodo poizkušali izkoristiti prostor, ki ga bo grški superzvezdnik ustvarjal. Za dober rezultat bodo konstantno potrebovali visok odstotek meta, na koncu pa bo najverjetneje odločalo ali bosta imela Nick Calathes in Kostas Sloukas dobro prvenstvo, saj Giannis vsega ne bo zmogel sam.

Avstralija

Avstralcem je letos že uspelo, zakaj jim ne bi še enkrat. Že pred porazom je na njih opozarjal selektor Gregg Popovich: “Zelo, zelo so nevarni. So ena izmed ekip, ki lahko brez dvoma prvenstvo tudi osvoji. So talentirani in so blizu vrha že veliko let. So neomajni in igrajo na kontakt. Brez dvoma so med glavnimi favoriti za naslov.

Kljub odsotnosti glavnega zvezdnika Bena Simmonsa je ekipa sestavljena iz precej zvenečih imen. Joe InglesAaron BaynesAndrew Bogut, Matthew Delavodeva in prvi igralec moštva Patty Mills, so vsi izkušeni NBA igralci, ki se na igrišču odlično ujamejo.

Photo: FIBA/fiba.basketball

Sorodne objave