Čehi z mirnimi živci kljub porazu izločili Grke in so z eno nogo že v četrtfinalu

V zelo napetem in pomembnem obračunu skupine K so Grki premagali Čehe z 84:77, a jim to ni zadostovalo, da bi še lahko upali na napredovanje.


Tekmo so precej bolje odprli Grki, ki so že po uvodnih nekaj minutah povedli z 10:2. Po minuti odmora so Čehi vendarle vzpostavili ravnotežje na terenu, rezultat pa je bil do polčasa vseskozi zelo izenačen. V 3. četrtini so nato Grki z izjemno agresivno obrambo in hitro igro v napadu že tudi povedli za tako željenih 12 točk, v zadnjo četrtino pa vstopili s prednostjo osmih točk.

Čehi so se po krajšem premoru znova zbrali in niso dovolili Grkom, da bi se preveč odlepili. 2 minuti pred koncem je nato Jaromir Bohačik po petih zaporednih točkah znižal prednost Grkov le na 2 točki (70:68). Grki se niso predali in po zadetem metu prek glave Printezisa ter trojki Calathesa ponovno povedli za 7. A odgovor na to je imel izjemni Satoransky, ki je najprej pospravil žogo v koš po skoku v napadu, nato pa še hladnokrvno zadel z metom iz polrazdalje. V zadnjih 27 sekundah so Grki poizkušali s taktičnimi prekrški in neverjetnimi trojkami vendarle slaviti za 12 točk ali več, a so Čehi ohranili mirne živce na črti prostih metov. Velja omeniti še, da so bili Čehi izjemno zbrani skozi celotno srečanje in zgrešili le en prosti met od 22.

Pri Grkih je bil danes najbolj razpoložen Calathes s 27 točkami, razočaral pa je Giannis Antetokounmpo, ki je sicer dosegel 12 točk, a si je ob štirih izgubljenih žogah hitro nabral tudi pet prekrškov, zaradi česar je tekmo končal predčasno. Junaka v vrstah Čehov sta bila Jaromir Bohačik, ki je dosegel 25 točk in prvi zvezdnik ekipe, Tomaš Satoransky. Satoranskyemu je skoraj uspel zgodovinski trojni dvojček, saj je ob 13 točkah imel še 8 skokov in 9 podaj.

V skupini K tako napeto pričakujemo še zadnje srečanje med ZDA in Brazilijo. Po zmagi Grkov so se v nadaljevanje pred obračunom tako že uvrstili Američani, Čehi pa morajo na zgodovinski preboj v četrtfinale še nekoliko počakati, saj bi jih v primeru današnje zmage iz tekmovanja izločili Brazilci.

Foto: FIBA/www.fiba.basketball

Sorodne objave