Senzacija: Francozi na kolena spravili Američane

Od boja za eno izmed prvih treh mest so se poslovili tudi Američani. Francozi so se na tretjem četrtfinalnem obračunu pokazali kot boljši nasprotnik in v, sicer izenačenem obračunu, slavili z 89-78.


Srečanje se je začelo povsem izenačeno. Za Francoze sta točke dosegala predvsem Evan Fournier in Rudy Gobert, medtem ko je bil pri Američanih praktično edini razpoleženi igralec Donovan Mitchell. Kljub temu se nobenemu moštvu ni uspelo povsem odlepiti in prva četrtina se je končala izenačenim izidom, 18-18.

V drugi četrtini so Francozi premaknili v nekoliko višjo predstavo. Gobert je uspešno zbiral skoke (v celotnem obračunu jih je zbral kar 16), v napadu pa je svoj prispevek dodal še Nando de Colo in Francija je na odmor med polčasom odšla s šestimi točkami prednosti.

Na začetku drugega dela so se Francozi počasi še nekoliko odlepili. Zanašanje Američanov zgolj na razigranega Mitchella (29) ni obrodilo sadov in Francozi so kmalu vodili že s prednostjo desetih točk. Nato pa so se do konca tretje četrtine vendarle razigrali. Poleg Mitchella je svoje dodal še Smart (11), pri prostih metih pa je bil uspešen Kemba Walker (10), sicer glavni dolžnik tekme.

Američani so prišli v prednost in jo sedem minut pred koncem srečanja že nadgradili na sedem točk. Kazalo je že, da se tekma lomi v korist Američanov, vendar se francoska reprezentanca ni vdala. Z delnim izidom 9-2 so izenačili, potem ko je izjemno pomembno trojko zadel Frank Ntilikina. Nato so Francozi prek Fournierja in Ntilikina še pobegnili in dobre tri minute ped koncem vodili z 82-76. Američani so poskušali vse mogoče, odgovornost je v svoje roke večkrat prevzel Walker, vendar ni imel svojega večera.

Nando de Colo se s prostimi meti v odločilnih trenutkih zadržal vodstvo in Francija se je veselila polfinala, kjer se bo pomerila z Argentino. Američani so tako na velikih tekmovanjih izgubili prvič po letu 2006, ko jih je ugnala Grčija.

ZDA – FRANCIJA (Dongvan)
79:89 (18:18, 21:27, 27:18, 13:26)
Mitchell 29, Smart 11, Walker 10; Fournier 22, Gobert 21 in 16 skokov, De Colo 18, Ntilikina 11.

Foto: Reuters

Sorodne objave