Postojna gostila zadnjo letošnjo kliniko

Minuli vikend je v Postojni potekala še zadnja letošnja licenčna klinika za košarkarske trenerje. Tokratno druženje je bilo namenjeno trenerjem selekcij U9 in U11, ki so se v svoje klube vrnili z novimi znanji in izkušnjami.


Na četrti kliniki so imeli zbrani priložnost poslušati predavanja in sodelovati na delavnicah tujih in domačih predavateljev. Za pridih iz onkraj slovenskih meja sta tokrat skrbela španska strokovnjaka Hector Sanchez Martos in Antonio Carrillo.

»Klinika je bila odlično organizirana. Zame je pomembno, da obiščem druge države in vidim, kako trenerji tam delajo z mladino. V Postojni so na delavnicah trenerji v debatah in demostracijah na parketu odlično sodelovali,« s pohvalami ni skoparil prvi, ki je bil med letoma 2014 in 2017 trikrat zapored izbran za najboljšega trenerja selekcij U12 v Kataloniji. »Zame in kolege slušatelje je bila to lepa izkušnja. Španski in slovenski sistem treniranja otrok sta različna, a oba želita doseči isto. Slovenija je zadnji evropski prvak, Španija pa svetovni,« je dodal Carrillo, ki različne selekcije med šestim in 14. letom starosti na Iberskem polotoku trenira preko 40 let.

Poleg obeh Špancev so predavanja in delavnice potekale še pod vodstvom Sebastjana Simlerja (Motorični razvoj in razvoj osnovnih gibalnih spretnosti otroka), Aljaža Belingarja (Sodelovanje več igralcev v igri pri starostnih kategorijah U9 in U11), Jana Zavrtanika (Celostni razvoj igralcev – kako izbrati primerne vsebine za sestavo treninga), Sama Masleše (Razvoj gibalnega mojstrstva pri mladih košarkarjih – priporočila za trenerje), športnega psihologa Blaža Zagorca (Razvoj sebe kot trenerja) ter trenerja za telesno pripravo Anžeta Zdolška (Gibalni razvoj skozi igralne nespecifične vsebine).

Slednji je minulo poletje bdel nad pripravo reprezentance do 20 let, obenem pa bil redni udeleženec tudi na letošnjih klinikah za trenerje mlajših selekcij. »Cilj delavnic je mladim trenerjem predstaviti igralne vidike, animacije in razvoj različnih gibalnih vsebin skozi igre. Cilj mora biti, da otroke motiviramo in navdušimo za košarko,« je po kliniki v Postojni dejal Zdolšek.

Med slušatelji je bilo moč opaziti kar nekaj obrazov, ki so v slovenskem košarkarskem prostoru dobro poznani kot igralci, sedaj pa se počasi začenjajo posvečati tudi vzgoji mladih upov. Eden takšnih je Jan Močnik, ki se je pred sezono vrnil v domačo Novo Gorico. »Tovrstne klinike so za nas trenerje izjemno dobrodošle. Iz vsakega predavanja in delavnice smo lahko nekaj odnesli. Cilj je bil, da vidimo nove poglede in vizije na vaje na treningih,« je dejal Močnik in obenem dodal: »Psihologija, igrice, … Precej se razlikuje članska košarka od tiste pri najmlajših. Zagotovo bom v svoje klubske treninge vpeljal kakšno zadevo, ki sem jo spoznal tu v Postojni!«

Foto: KZS

Sorodne objave