Damir Grgić objavil seznam košarkaric za prvi cikel kvalifikacij

Ljubljana – Selektor ženske članske reprezentance Damir Grgić je razkril seznam reprezentančnih kandidatk za prvi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. Na njem je 13 košarkaric, zaradi poškodbe pa bo žal odsotna Shante Evans. Za uvod Slovenke v četrtek, 14. novembra čaka domači dvoboj z Grkinjami, tri dni kasneje pa sledi gostovanje v Bolgariji.


1. kolo, četrtek, 14. november 2019, ob 20.10
Celje – dvorana Gimnazije Celje – Center
SLOVENIJA : GRČIJA

2. kolo, nedelja, 17. november 2019, ob 17.00
Sofija – športna dvorana Univerzijada
BOLGARIJA : SLOVENIJA

Slovenska ženska članska izbrana vrsta se bo na pripravah za uvodni kvalifikacijski preizkušnji v nedeljo zbrala v Laškem. V popolni postavi bo prvič vadila v ponedeljek zvečer, ko se bo reprezentanci kot zadnja priključila kapetanka Nika Barič, ki jo v nedeljo še čaka tekma ruskega državnega prvenstva.

Selektor Damir Grgić bo tudi tokrat računal na preverjena imena, saj je ekipa v primerjavi z nastopom na letošnjem evropskem prvenstvu doživela le dve spremembi. Zaradi poškodbe stopalne kosti bo reprezentančno akcijo prvič izpustila Shante Evans, dres z državnim grbom pa bo po februarju 2018 znova oblekla Tina Trebec. Visoka Trebčeva je namreč najprej zaradi poškodbe hrbta in kasneje stopala reprezentanco v zadnjem obdobju spremljala le kot navijačica. Na svoj prvi uradni reprezentančni nastop pa bo upala Tina Cvijanovič. Slednja je prav tako bila v ekipi lanskega februarja na tekmah proti Franciji in Romuniji, a na parket ni stopila. Bila je tudi blizu odhoda na junijsko evropsko prvenstvo, a je s seznama reprezentantk odpadla kot zadnja.

Na selektorjevem seznamu za tekmi z Grčijo in Bolgarijo so NIKA BARIČ (Dinamo Kursk, Rusija), TINA CVIJANOVIČ (Almeria, Španija), MERISA DAUTOVIĆ (ŽKD Maribor), ZALA FRIŠKOVEC (NKE Csata, Madžarska), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Wasserburg, Nemčija), ALEKSANDRA KROŠELJ (ŽKK Cinkarna Celje), EVA LISEC (Familia Schio, Italija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (Gorzow WLKP, Poljska), EVA RUPNIK (Herner, Nemčija), MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje) in TINA TREBEC (BK Montana 2003, Bolgarija).

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Začenjamo novo poglavje ženske članske reprezentančne zgodbe. Vsi skupaj upamo, da bo le ta še naprej tako uspešna. Želimo si tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo in s takšnim razmišljanjem se bomo podali na vsak trening in tekmo. Recept je preprost. Še naprej moramo kazati pristop in igro, ki nas krasita v zadnjih letih ter tako upravičiti vse večje zaupanje navijačev in slovenske športne javnosti. Žal bo zaradi poškodbe stopalne kosti odsotna Shante Evans. Po zadnjih smolah s poškodbami se v izbrano vrsto vrača Tina Trebec, priložnost za dokazovanje pa bo tokrat dobila Tina Cvijanovič. Veseli me, da so dekleta sezono v klubskih sredinah začela odlično in novo reprezentančno druženje vsi že nestrpno pričakujemo. Že na samem uvodu kvalifikacij nas čakata dve zahtevni tekmi proti Grčiji in Bolgariji, v katerih bomo morali prevzeti vlogo favoritinj in to na igrišču tudi potrditi.”

Kako na evropsko prvenstvo?
V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu vstopa 33 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo v Francijo in Španijo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljeno s po štirimi ekipami, tri skupine pa tvorijo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave