Igriva košarka še enkrat več navdušila košarkarske nadobudneže

September in oktober sta v koledarju Košarkarske zveze Slovenije ter številnih klubov že vrsto let rezervirana za projekt Igrive košarke. Slednja tudi v letošnjem šolskem letu ruši rekorde in postavlja mejnike.


Igriva košarka je pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije zaživela leta 2008 z namenom približanja košarke otrokom v prvi triadi osnovne šole in najstarejšim vrtčevskim otrokom. Letos je znova navdušila nadobudne športnike in športnice ter s tem nadaljevala s svojim poslanstvom in obenem rušila rekorde in postavila nove mejnike.

V dveh mesecih so se namreč aktivnosti odvile v kar 75 slovenskih krajih. Ekipa animatorjev Igrive košarke ter priljubljena maskota Lipko so obiskali 117 osnovnih šol in vrtcev in pri tem sodelovali s 60 košarkarskimi klubi. Vadbe se je udeležilo približno 21.500 otrok, animatorjem pa je pri izvedbi pomagalo tudi 827 učiteljic oziroma učiteljev in 258 klubskih trenerjev. V šestnajstih letih se je z Igrivo košarko tako poigralo že krepko prek 290.000 otrok po vsej Sloveniji.

VEČ O PROJEKTU IGRIVA KOŠARKA

Košarkarska zveza Slovenije si je s projektom Igrive košarke zastavila različne cilje, osrednja tema pa je predstavitev, animacija in spoznavanje košarke na igriv, zabaven način ter popularizacija športa kot takega. V zadnjih letih se je projekt Igrive košarke vključil tudi v različne javne prireditve, kot so športni festivali, košarka 3×3, košarkarski tabori ter raznorazne aktivnosti v sodelovanju s košarkarskimi klubi, društvi, občinami, šolami in vrtci. Velja omeniti, da je Igriva košarka prepoznavna tudi v tujini, saj jo FIBA redno uvršča v programe MiniBasketball konvencij.

Odziv otrok ter ostalih sodelujočih je vselej odličen, saj se je Igriva košarka izkazala za izjemno atraktiven projekt, katerega zaščitni znak je po domačem EuroBasketu 2013 postala tudi priljubljena maskota Lipko. Z igrivim košarkarskim projektom je košarka približana starostni skupini, ki se je v preteklosti težje ukvarjala in spoznavala s to športno panogo na njej prijazen način. Zaradi številnih omejitev, ki so se pojavljale v praksi (višina košev, velikost žog, zahtevnost pravil, …), se zanimive aktivnosti namreč izvajajo z ustreznimi športnimi rekviziti. S svojim poslanstvom bo Igriva košarka nadaljevala ter razveseljevala najmlajše športnike tudi v prihodnjem letu, ko se bo Lipko s svojo ekipo na igrišča podal že sedemnajsto šolsko leto zapored.

Sorodne objave