Znan je seznam slovenske reprezentance

Novi selektor moške članske reprezentance Aleksander Sekulić je obelodanil seznam 15-ih košarkarjev, ki se bodo v nedeljo zbrali v ljubljanskem mehurčku ter tako začeli priprave na drugi cikel kvalifikacij za EuroBasket 2022 in dvoboja proti Ukrajini in Madžarski. V trenerskem štabu Dalibor Damjanović in Dragiša Drobnjak.


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2022, SKUPINA F
2. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – SLOVENIJA (LJUBLJANA, DVORANA STOŽICE)

3. kolo – sobota, 28. november 2020, ob 20.10 uri
SLOVENIJA : UKRAJINA (prenos na Kanalu A)

4. kolo – ponedeljek, 30. november 2020, ob 20.10 uri
SLOVENIJA : MADŽARSKA (prenos na Kanalu A)

Na seznamu reprezentantov, ki se bodo v nedeljo zbrali v Ljubljani so  JAKA BLAŽIČ (Cedevita Olimpija), URBAN DURNIK (Koper Primorska), ALEN HODŽIĆ (Cedevita Olimpija), GREGOR HROVAT (Cholet, Francija), JAN KOSI (Krka), LUKA LAPORNIK (Krka), JURIJ MACURA (Koper Primorska), BLAŽ MAHKOVIC (Helios Suns), BLAŽ MESIČEK (Split, Hrvaška), JORDAN MORGAN (Unics, Rusija), EDO MURIĆ (Cedevita Olimpija), MATIC REBEC (Rouen Metropole, Francija), LUKA RUPNIK (Zaragoza, Španija), MIHA ŠKEDELJ (Krka) in JAN ŠPAN (Delteco Gipuzkoa, Španija).

Po osvojenem naslovu evropskega prvaka si dres s slovenskim grbom močno želi znova obleči Luka Dončić. Skupaj s Košarkarsko zvezo Slovenije si zelo prizadeva, da bi v prihajajočih kvalifikacijah lahko zaigral, a zaradi terminskih okvirjev lige NBA je ta verjetnost zelo majhna. Odločitev o tem, ali se bo Dončić, ki zadnje štiri tedne vadi z reprezentančnimi trenerji lahko pridružil reprezentanci v mehurčku, bo znana konec tedna.

Selektor Sekulić pa ne more računati na drugega slovenskega igralca iz lige NBA Vlatka Čančarja, ki se že v petek odpravlja v Združene države Amerike, kot je v zadnjem obdobju že običaj, pa so zaradi klubskih obveznosti odsotni tudi evroligaški igralci Zoran Dragić, Klemen Prepelič in Žan Mark Šiško. V tokratni zasedbi ne bo poškodovanega Alekseja Nikolića in Žige Dimca, ki še ni pripravljen za vrnitev na parket. Aleksander Sekulić bo torej računal na imena, ki so slovenske barve branila v nekaj zadnjih reprezentančnih akcijah, po nekajletni odsotnosti pa bo svoj prvi uradni reprezentančni nastop znova lovil Luka Lapornik.

Damjanović in Drobnjak v vlogi pomočnikov
Eden izmed selektorjevih pomočnikov bo še naprej Jernej Valentinčič, ki se je članski reprezentanci pridružil pred tremi leti v kvalifikacijah za zadnje svetovno prvenstvo. Aleksandru Sekuliću pa bosta na klopi pomagala tudi Dalibor Damjanović in Dragiša Drobnjak. Nad telesno pripravo reprezentantov bo tudi tokrat bdel Anže Maček. Edina preostala sprememba v štabu reprezentance je na mestu tehničnega vodje, to vlogo bo po novem opravljal Andrej Rauh.

SLOVENSKA REPREZENTANCA V DRUGEM KVALIFIKACIJSKEM CIKLU

Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za EuroBasket 2022 letošnjega februarja začela s polovičnim izkupičkom. V prvem kolu je v tesni končni s 75:77 izgubila na Madžarskem, tri dni kasneje pa je v Kopru s 85:78 ugnala avstrijsko izbrano vrsto.  V tokratnem kvalifikacijskem ciklu Slovence v soboto, 28. novembra najprej čaka obračun z Ukrajinci ter v ponedeljek, 30. novembra povratni dvoboj z Madžari. Obe tekmi se bosta začeli ob 20.10 uri, v neposrednem prenosu pa ju boste lahko spremljali na Kanalu A.

Pred prihodom v ljubljanski mehurček vse reprezentančne delegacije čaka še drugo testiranje na COVID-19. Slovenska izbrana vrsta se bo v Austria Trend hotelu zbrala v nedeljo zvečer in prvi trening opravila v ponedeljek dopoldan. Kot selektor #mojtim se bo na novinarski konferenci Aleksander Sekulić prav tako v ponedeljek predstavil slovenski javnosti.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Na priprave za tekmi z Ukrajino in Madžarsko smo povabili petnajst košarkarjev. Med njimi žal ni igralcev, ki igrajo v Evroligi in ligi NBA. Kanček upanja, da bi se izbrani vrsti pridružil tudi Luka Dončić sicer še obstaja, saj se je Luka skupaj s Košarkarsko zvezo Slovenije res močno zavzel, da bi oblekel slovenski dres, a še ni prejel dovoljenja. Na seznamu so tako igralci, ki so bili v reprezentančnem kadru v zadnjih reprezentančnih akcijah in povratnik Luka Lapornik. Ob Jerneju Valentinčiču se nam bosta v štabu reprezentance pridružila Dalibor Damjanović in Dragiša Drobnjak. Upam, da se v nedeljo zberemo zdravi in v ponedeljek  zavihamo rokave ter začnemo s pripravami na tekmi, ki sta pred nami.”

Kako na evropsko prvenstvo?
V kvalifikacijah za EuroBasket 2022 je dvaintrideset ekip razdeljenih v osem skupin. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile po tri reprezentance iz vsake skupine.  Na prvenstvo so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa ne glede na to igrajo v kvalifikacijah, kar pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri igra eden izmed gostiteljev (skupine B, C, E in G) na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Povezava do video izjave Aleksandra Sekulića

https://we.tl/t-1dXyEWmRgr

Foto: KZS

Sorodne objave