Zgodovinska sezona Luke Dončića

Individualni dosežki Luke Dončića v prvi sezoni lige NBA so naravnost sanjski. Ekipa Dallasa, ki se poslavlja od nemške legenda Dirka Nowitzkega, sicer še eno leto več ne bo videla končnice, toda z Dončićem in njegovim pečatom na letošnjo sezono so se upi za prihodnost za moštvo iz Teksasa močno dvignili. Že pred zadnjimi tekmami rednega dela je jasno, da so njegove številke in predstave za zgodovino. Po Oscarju Robertsonu je slovenski igralec drugi košarkar, ki bo presegel številke 20/7/5.


Zares edina črna pika odlične sezone za novinca lige NBA so številni porazi, ki jih ima Dallas na računu že 47. Tudi na tekmah, ko je Ljubljančan eksplodiral, dosegal trojne dvojčke in začaral publiko, so bili tekmeci močnejši in končnica je pravzaprav edina stvar, ki je letos Dončiću ušla.

Več kot jasno je, da bo Luka prejel naslov novinca leta in s tem postavil nov mejnik v kratki, a zelo uspešni karieri. O tem pričajo tudi statistični podatki ob koncu sezone, že med sezono pa je Dončić podiral takšne in drugačne rekorde. Po tekmi z Minnesoto so pri Dallasu tvitnili, da si je Luka za sezono zagotovil vsaj povprečje 20 točk, sedem skokov in pet asistenc – njegova statistika sicer znaša 21,2 točke, 7,7 skoka in 5,9 asistence. Ob tem so zapisali, da je pred njim le Oscarju Robertsonu v njegovi krstni sezoni (1960/61) uspelo preseči tovrstne meje v teh treh statističnih prvinah. Američan se je takrat zaustavil pri 30,5 točke, 10,1 skoka in 9,7 asistence na tekmo. Veliki Michael Jordan je denimo ob svojem debiju dosegel sicer več točk (28,2), a manj skokov (6,5) in asistenc (5,9). Še ena legenda Magic Johnson je z 18 točkami, 7,7 skoka in 7,3 asistence na podobni ravni kot Luka. Zato pa je nesporni vladar med novinci legendarni Wilt Chamberlain. Točkovno in skakalno je bil neverjeten. V sezoni 1959/60 se je pohvalil s kar 37,6 točke in 27 skoki na tekmo.

V novem tisočletju pa je Luka prekosil tudi legendarne košarkarje, kot so LeBron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony, Pau Gasol in Chris Paul. Le Blake Griffin je dosegal več točk (22,2) in bil hkrati kot novinec tudi udeleženec tekme vseh zvezd.

“Fenomenalen je. Enostavno neverjeten košarkar. Unikaten je. Spisal je zgodovino že pri tej starosti. Da je pri svoji višini sposoben tako zadevati in ustvarjati igro iz preigravanja … Tega enostavno ne videvamo, zlasti ne pri njegovih letih,” ga je pohvalil član hiše slavnih Steve Nash, ki je bil na začetku kariere mentor našemu Goranu Dragiću.

Avtor: Nel Daugul

Sorodne objave