Dončić skoraj zagotovo novinec leta

Priznana ameriška športna hiša ESPN je naredila raziskavo o bitki za novinca lige NBA v sezoni 2018/2019 in prišla do zaključka, da bo to nagrado (ROY) skoraj zagotovo prejel Luka Dončić. Glavnega konkurenta za prejem nagrade naj bi Dončiću sicer predstavljal leto starejši Trae Young, ki pa naj bil imel zgolj 2% možnosti, da nagrado dejansko osvoji. Zmagovalec nagrade bo sicer znan 24. junija.


Pri ESPN so celo pripravili stimulacijo glasovanja. Glavni glasovalci za nagrado novinca leta so sicer predstavniki različnih kanadskih in ameriških medijskih hiš. Po tej stimulaciji naj bi Luka Dončić prejel kar 194 glasov, Young pa zgolj 116, pri čemer naj bi bil Slovenec kar v 92, 5% postavljen na prvo mesto glasovnice. Trae Young bi bil na prvo mesto postavljen zgolj v preostalih 7,5% odstotkih, iz česar sledi izračun, da bi bil glede na stimulacijo Luka novinec leta v kar 98% primerov.

Young in Dončić sta tako praktično edina kandidata za nagrado Roy. Za prvim izborom na naboru, Deadrejem Aytonom je sicer povsem solidna sezona v Phoenixu, vendar razen v skokih praktično v nobeni statistični kategoriji ni konkurenčen mladeničema iz Dallasa, oziroma Atalante. Dončić je od Younga boljši v povprečju točk (21,2) in skokov (7,7), nekoliko zaostaja zgolj v skupnem povprečju podaj (5,9). Trae Young je zbral povprečje: 19 točk, 3,7 skokov in 8,1 asistenco, ob tem pa je na parketu povprečno preživel nekaj manj časa kot slovenski reprezentant. Ima pa Atalanta tudi manjše število zmag kot Dallas. Hawksi so trenutno pri 29 zmagah, medtem, ko jih imajo Mavericksi v precej bolj zahtevni zahodni konferenci 32.

 

Sorodne objave