Zadnje tekme Dirka Nowitzkega, ki štafetno palico predaja Luki Dončiću

Sezona 2018/19 je bila zadnja v karieri legendarnega Dirka Nowitzkega, ki ga pred domačimi gledalci v American Airlines Centru v Teksasu čaka poslovilna tekma. Takšna in drugačna čustva bodo na vrhuncu, v Dallasu pa je ob odhodu nemške legende že dolgo jasno komu bo Nowitzki predal štafetno palico.


V svoji zadnji sezoni Nowitzki sicer ni ponovil poslovilnega šova Kobeja Bryanta, hkrati pa mu ne moremo pripisati skromnega in tihega umika, za kakršnega je poskrbel Tim Duncan. Dandanes bi Nemec preferiral umirjen zaključek športne poti, a mu tako na domačem parketu kot na gostovanjih košarkarski privrženci niso pustili mirnega odhoda. Povsod je bil deležen močnih ovacij, takoj ko je stopil na parket in ko je zadel svoj značilen »fade-away«, ali pa tudi če se je žoga zgolj dotaknila njegovih dlani, je nekaj ljudi v dvorani vstalo.

Nowitzkega čaka torej poseben večer sladko-kislih emocij, med gledalci pa bodo zagotovo v veliki večini prevladovali dresi s številko 41. “To so za Dirka sladko-kisla čustva. Verjamem, da mu godita pozornost in izkazovanje spoštovanja, a časa se ne da premagati. Nimamo tega eliksirja. Vsi skupaj ta večer pričakujemo živčno in z navdušenjem,” pred tekmo med Dallasom in Phoenixom v intervjuju za CBS poudarja lastnik kluba Mark Cuban.

23 dni pred Dončićevim rojstvom je Nowitzki prvič oblekel dres Dallasa na večer 5. februarja 1999. Za Nemca, ki ki je vse tekme v ligi NBA odigral v dresu teksaškega moštva in se med drugim z njim leta 2011 veselil tudi naslova prvaka, je upokojitev dresa najbrž še premalo. V znak spoštovanja bi mu Mark Cuban postavil spomenik, “Pa še kaj si bomo izmislili,” zagotavlja ameriški miljarder.

Dirk odhaja, Luka prihaja. Zdi se kot naravna zamenjava štafetne palice. Naravna evropska primopredaja, ob kateri pa ne gre spregledati, da je Slovenec že v sezoni novinca veliko boljši od Nemca. Toda … “Ne prehitevajmo. Luka je nekaj posebnega. O tem ni dvoma. Takšno odločnost človek redko vidi. Pri katerikoli starosti. Lahko postane, kdorkoli želi. Ima pa še veliko prostora za napredek. Upam, da mu bo uspelo. Videli bomo, ali bo takšen delavec kot Dirk. Če bo, ga čaka podobna kariera. Če ne bo, ne bo tako uspešen,” opozarja Cuban in dodaja, da čez eno leto ne pričakuje trepetanja za morebiten preboj v končnico.

Avtor: Nel Daugul

Sorodne objave