Tri slovesa Michaela Jordana od lige NBA in neverjetna košarkarska zgodba

Pred šestnajstimi leti je na današnji dan eden najboljših košarkarjev vseh časov, Michael Jordan končal svojo kariero. To pa je bilo tudi prvo od treh sloves, ki jih je uprizoril v ligi NBA. Vsako od njih je imelo poseben pomen v njegovi karieri, ki se je prepletala z nešteto oboževalci in svetovno publiko.


Šestega oktobra leta 1993 je Michael Jordan javnosti sporočil, da se poslavlja od košarke, razlog pa je takrat bil pomanjkanje želje po igranju. V naslednjih dneh je k temu dodal tudi očetovo smrt, ki je bil umorjen s strani dveh najstnikov, ki sta truplo v Južni Karolini odvrgla v močvirje, našli pa so ga po desetih dneh.

Za dve leti se je Jordan umaknil v bejzbol, šport, v katerem ga je nekoč videl njegov oče. Tam seveda ni žel uspehov kakršnih je bil deležen v košarki, Chicago Bulls pa so imeli v sezonah njegove odsotnosti nemalo preglavic. Nato pa je prišel 18. marec 1995 in Jordan je kratko in jedrnato objavil: »Vrnil sem se.«

Že naslednji dan je obul svoje Jordanke, dosegel 19 točk, po letu 1975 pa je bila to najbolj gledana tekma lige NBA na televiziji. Njegovo svetovno znano številko 23 so po prvem odhodu že upokojili, ponudili pa so mu možnost da jo znova aktivira. Toda Jordan se je odločil za novo številko 45, ki jo je nosil zadnji dve leti v bejzbolu. Kljub neigranju leto in pol je po desetih dneh povratka proti New Yorku v kultni dvorani Madison Square Garden dosegel kar 55 točk.

Med letoma 1996 in 1998 so se Bullsi trikrat zapored vrnili na prestol prvakov lige NBA, osrednji igralec pa je bil seveda Jordan. Kaj kmalu pa je sledilo že drugo slovo, 13. januarja 1999. Na parket se je vrnil 25. septembra 2001, toda v dresu Whashington Wizardsev, pri katerih je bil delni lastnik in predsednik kluba.

Njegovo tretje slovo 16. marca 2003 je bilo zadnje. Na tekmi proti Philadelphii so ga navijači s stoječimi ovacijami pospremili v več kot zaslužen pokoj. Jordan je seveda še vedno popolnoma v svetu košarke, sploh kot lastnik kluba Charlotte Hornets, katerega vodi od leta 2010. Ogromno denarja še vedno prejema kot lastnik znamke športnih copat Air Jordan, katerih prodaja iz leta v leto še vedno narašča.

Kot neaktiven igralec Michael Jordan zasluži več kot trenutne največje zvezde športnega sveta, kot sta na primer Lebron James in celo Lionel Messi.

Sorodne objave