Štirje zgodovinski podaljški za zmago Portlanda

Prvič po letu 1953 oz. po 66 letih smo v končnici lige NBA videli štiri podaljške, po katerih je Portland na prvi domači tekmi proti Denverju slavil s 140:137. Blazersi so povedli z 2:1 v zmagah, enak rezultat pa so si priigrali tudi košarkarji Milwaukeeja proti Bostonu po zmagi s 123:116.


18 sekund pred koncem četrtega podaljška je CJ McCollum zgrešil met za vodstvo Portlanda a prišel do odbite žoge in jo nemudoma podal Rodneyu Hoodu, ki je ostal sam na trojki. Ta je unovčil met za tri točke in povzročil eksplozijo v domači dvorani, Denverju pa je ob zaostanku 138:136 ostal zadnji napad. Vredno je omeniti, da je imel Denver v prvih treh podaljških venomer zaključno žogico, a so Nuggetsi vselej zgrešili odločilen met ali pa zapravili žogo. V zadnjih sekundah tekme so bili sami v položaju da izsilijo še peti podaljšek, za to pa je imel priložnost odlični Nikola Jokić, ki se je 13 sekund pred koncem znašel na črti prostih metov. Toda Srbu, ki iz tekme v tekmo uprizarja čudovite predstave, se je pri prvem metu zatresla roka, medtem ko je drugega le spravil skozi obroč. Na drugi strani je bil dvakrat natančen Seth Curry in postavil končni rezultat 140:137.

To je bila šele druga tekma v končnici s štirimi podaljški v zgodovini Lige NBA. Prvo so odigrali Boston Celticsi in Syracuse Nationalsi leta 1953. Portland je tako zadržal niz neporaženosti na domačem parketu, ki sedaj traja že 12 tekem. Z 41 točkami je osebni rekord v končnici izenačil McCollum, Damian Lillard jih je dodal 28, Hood, ki jih je sedem dal v zadnjem podaljšku, pa 19. Tretji trojni dvojček v končnici je zbral Jokić, ki je ob 33 točkah v statistiko vpisal še 18 skokov in 14 podaj. Igral je kar 65 minut. Jamal Murray je prispeval 34 točk, kar je njegov rekord v končnici.

Po uvodnem porazu povedel tudi Milwaukee

Boston je ob polčasu še vodil za točko in nasploh dominiral v prvi polovici tekme. Nato pa je v tretji četrtini pobudo prevzel Milwaukee in počasi strl keltski oreh. Pri gostujočih košarkarjih je blestel nihče drug kot Giannis Antetokounmpo, prvi zvezdnik Milwaukeeja. Ta je na zadnji tekmi Bostonu natresel 32 točk in 13 skokov. Zelo razpoložen je bil tudi Geroge Hill, ki je prispeval 21 točk, Khris Middleton pa se je ustavil pri 20 točkah.

“Še naprej bom agresiven. To od mene želijo tudi moji soigralci. Če bo treba iti do konca, bom šel do konca,” je po tekmi povedal Antetokounmpo, ki je samo z linije prostih metov dosegel 16 točk. Pri domači ekipi je bil z 29 točkami najboljši Kyrie Irving. Jayson Tatum se je ustavil pri 20 točkah.

Sorodne objave