Slovenke slavile proti favoritinjam za medaljo

Trbovlje – Prvo izmed dveh pripravljalnih tekem na turnirju ”Orbit dvojček” v Trbovljah so Slovenke odigrale proti švedski izbrani vrsti. Slednjo košarkarski strokovnjaki uvrščajo med reprezentance, ki bi na evropskem prvenstvu lahko zasedla visoka mesta. Tudi v samem švedskem taboru pa si želijo uvrstitve med najboljših pet ekip EuroBasketa. Slovenke so test opravile z odlično oceno in po všečni predstavi zmagale z 81:73.


Sokrajani selektorja Damirja Grgića, kapetanke Nike Barič in mlade Merise Dautović so navdušeno pričakali prihod reprezentance v Trbovlje. Med dvanajsterico slovenskih igralk tokrat ni bilo Teje Goršič, Gale Kramžar in Tine Cvijanovič. Slovenke so prikazale všečno igro, predvsem pa zelo učinkovito, tako da so bile gostje, ki naj bi bile po raziskavah Fibe celo med kandidatkami za medaljo na evropskem prvenstvu, brez možnosti za zmago. Ob koncu tretje četrtine je bila razlika že 27 točk, v zadnjih desetih minutah pa je selektor Grgić priložnost ponudil vsem igralkam, tako da so lahko Švedinje prišle do znosnega poraza.

Pet slovenskih igralk je imelo dvomestne številke. Izstopala je Shante Evans z 22 točkami (met 10:14) in osmimi skoki (indeks 28). Sedemnajst točk je dosegla Eva Lisec (6 skokov), 13 Annamaria Prezelj (trojke 3:4), 11 Nika Barič (5 podaj), deset pa Aleksandra Krošelj. Po dve točki so dosegle še Teja Oblak (8 podaj), Tina Jakovina, Lea Debeljak in Zala Friškovec (5 podaj), za katero je bila to prva tekma v teh pripravah. Selektor Grgić je bil zelo zadovoljen s prikazanim. “Punce so pokazale povsem drug obraz kot na zadnji tekmi v Laškem. Zadovoljen sem s pristopom in zbranostjo skozi celotno srečanje, le nekaj slabih minut na koncu tekme je skazilo sicer odlično predstavo proti močni ekipi Švedske, ki na evropskem prvenstvu cilja na najvišja mesta. Do prvenstva so še trije tedni, tokratna igra pa je pokazala, da smo na pravi poti.”

Eva Lisec se je izkazala s 17 točkami in se že ozrla proti tekmi z Veliko Britanijo. ”Morda se nam je na turnirju v Laškem še nekoliko poznala utrujenost po uvodnih dveh tednih priprav. Za nami je dobra tekma in puncam čestitam za prikazano. V igri pa imamo še veliko rezerv. Na trenutke delujemo odlično, nato pa sledijo osnovnošolske napake. Tekmo bomo dobro analizirali in verjamem, da bomo na tekmi proti Britankam odreagirale bolje, kot smo proti Hrvaticam. Predvsem moramo biti bolj zbrane in pričakujem novo dobro tekmo.”

Švedska, ki je v dvorani Polaj nastopila brez dveh članic začetne peterke, ene od sester dvojčic Eldebrink ter Amande Zahui, naj bi bila po pisanju spletne strani Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) ena od najprijetnejših presenečenj EuroBasketa. “Ima najboljšo postavo v zgodovini, sladko mešanico izkušenj in mladosti,” je zapisala FIBA. V tej raziskavi je Slovenija na osmem mestu, prva je Francija, druga Belgija in tretja Švedska.

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 81:73 (74:49, 46:32, 23:18)
Strelke za Slovenijo: Krošelj 10, Oblak 2 (8 podaj), Prezelj 13, Seničar, Barič 11 (5 podaj), Jakovina 2, Rupnik, Lisec 17 (6 skokov), Friškovec 2 (5 podaj), Debeljak 2, Evans 22 (8 skokov), Dautović.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave