Sloveniji se obeta “wild card” za OI 2020

Znana je polovica udeležencev olimpijskega košarkarskega turnirja. Vozovnico za Tokio 2020 bosta v kratkem prejeli še dve evropski reprezentanci, Sloveniji pa se obeta vabilo v kvalifikacije.


Uspelo je hokejistom, uspelo je rokometašem, nikoli pa slovenskim košarkarjem. Olimpijske igre so zaenkrat nedosežen cilj slovenske košarkarske reprezentance, cilj ki si ga že dolgo želimo. Novo priložnost bo imela reprezentanca, ki naj bi bila grajena okrog Luke Dončića, znova prihodnje leto. Fiba bi morala namreč prav Sloveniji podeliti posebno vabilo (wild card) za nastop v olimpijskih kvalifikacijah.

Slovenija bo namreč tudi na prenovljeni lestvici Mednarodne košarkarske zveze uvrščena najvišje med reprezentancami, ki ne bodo imele olimpijske vozovnice ali mesta v dodatnih kvalifikacijah. Drugi evropski “wild card” si lahko obeta Hrvaška.

Medtem na svetovnem košarkarskem prvenstvu kar tri evropske reprezentance še ostaja v boju za naslov prvaka. Najboljši dve bosta na koncu SP 2019 nagrajeni tudi z neposredno uvrstitvijo na olimpijske igre 2020. Vse druge celine so medtem že “določile” svoje neposredne potnike v Tokio. Azijo bo ob gostiteljici Japonski zastopal še Iran, afriška predstavnica bo Nigerija, Oceanijo bo predstavljala Avstralijo, medtem ko pa bosta ameriški kvoti zapolnili Argentina in Združene države Amerike.

Sorodne objave