Shane Larkin: “Veliko NBA igralcev ne bi moglo igrati v Evropi”

Eden najboljših evroligaških igralcev Shane Larkin je v intervjuju za Eurohoops spregovoril o evropski košarki in razlogih zakaj se ni želel vrniti v ligo NBA.


Larkin je to leto zagotovo eden najbolj vročih košarkarjev v Evropi. Vse skupaj se je začelo 7. marca, ko je Barceloni nasul 37 točk. V nadaljevanju sezone je Anadolu Efes po dolgih 18 letih znova popeljal do zaključnega turnirja četverice Evrolige. Američan je na turnirju prikazal izjemni predstavi, ustavila pa jih je šele CSKA Moskva v samem finalu. Češnjica na vrhu smetane je bila po letu 2009 prva osvojitev naslova turškega prvaka, Larkin pa je bil nagrajen z nazivom MVP finala. 27-letni organizator igre je po koncu sezone ostal v Efesu, kot kažejo dozdajšnje igre pa je tudi zadržal lanskoletno formo.

Del intervjuja povzet po Eurohoopsu:

Po šestih letih profesionalnega igranja košarke ste prvič v karieri ostali v isti ekipi. Zakaj menite, da se je to zgodilo prav zdaj?

“Mislim, da sem zadnjo leto zrastel kot igralec. Zrasti mi je dovolilo po mojem predvsem to, da sem del te ekipe in da sem imel tako veliko odgovornost. To si želim početi, večinoma. Še vedno sem relativno mlad, komaj sem dopolnil 27 let. Torej, pred sabo imam še veliko košarke. Lani med marcem in junijem sem naredil velik preskok. Mislim, da bom z dodatno sezono tukaj uspel narediti še en korak v smer v katero želim iti. Mislim, da je to razlog, da sem se vrnil.

Po tem, ko je bila reprezentanca ZDA izločena v četrtfinalu svetovnega prvenstva, je bivši drugi izbor na NBA naboru in zdajšnji član Fenerbahčeja Derrick Williams dejal, da bi za ZDA bilo smiselno razmišljati tudi o evroligaških igralcih. Kaj vi menite o tem?

Mislim, da bi o tem morali razmišljati. Veliko je igralcev v Evropi, ne samo Američanov, ki bi lahko igrali v ligi NBA. Saj veste, pojdite pogledati 450 NBA igralcev. Veliko je fantov v NBA, ki ne bi bili zmožni priti v Evropi, kaj šele tu igrati. Mislim, dobili bi nekaj minut, toda ne bi bili tako uspešni, kot si sami mislijo. Tukaj se igra košarko v katero se moraš dobro vklopiti. Mislim, da je tukaj tudi precej Američanov, ki se vsako leto odlično odrežejo. Poznati način evropske košarke definitivno pomaga v določenih situacijah. Še posebej poleti, ko so vsi govorili ‘Ne želim igrati, ne želim igrati.’ Mislim, da bi v tistem trenutku morali ubrati drugačno strategijo, kot takrat ko igrajo LeBron, KD, Steph in vsi ti fantje. Takrat morda ne rabiš iskati evropskih igralcev. Toda v situaciji, ki se je zgodila to poletje, bi bilo pametno poskusiti in pripeljati kakšne Američane, ki igrajo v Evropi.”

Foto: Isa Terli/Anadolu Agency/Getty Images

Sorodne objave