Selektorska menjava na hrvaški klopi, Veljko Mršić novi trener hrvaške reprezentance

Hrvaška košarkarska zveza se je po velikem neuspehu, ko se njihovi reprezentanci ni uspelo kvalificirati na svetovno prvenstvo na Kitajskem, odločila za menjavo na selektorskem stolčku. Novi trener je postal 48-letni Veljko Mršić, nekdanji hrvaški reprezentant, ki je nazadnje zasedal položaj športnega direktorja zagrebške Cedevite.


Pri naših južnih sosedih so se v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo podobno kot pri nas soočali s težavami zaradi odsotnosti številnih standardnih igralcev, ki jih je povzročil spor med Fibo in Evroligo. Posledično Hrvatom iz relativno ugodne kvalifikacijske skupine ni uspelo napredovati in neuspeh je odnesel dosedanjega selektorja Dražena Anzulovića.

Novi selektor Veljko Mršić se lahko pohvali z zavidanja vredno igralsko kariero. Košarkarsko pot je začel leta 1989 pri Borcu iz Čapljine od koder je kmalu prestopil k Ciboni. Kot igralec je bil prava ptica selivka, saj je nastopal v številnih evropskih klubih, med katerimi pa izstopajo Žalgiris, Carese, Olympiacos, Malaga in Granada. Igral je tudi za hrvaško reprezentanco s katero je na svetovnem prvenstvu leta 1994 v Kanadi osvojil bronasto medaljo. Ima tudi dva brona iz Eurobasketov v Nemčiji in Grčiji.

V Cedeviti je najprej treniral mladinsko ekipo, nato pa je bil pomočnik Jasmina Repeše. Kasneje je vodenje moštva prevzel sam in bil v letih 2015-2017 trikratni prvak Hrvaške, uspel pa mu je tudi preboj med šestnajsterico Evrolige. Preden je bil imenovan za selektorja je deloval na položaju športnega direktorja Cedevite.

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave