Olympiakos z Olimpijo prihodnjo sezono v ligi ABA?

V zadnjem času se močno porajajo govorice o morebitni razširitvi lige ABA. V regionalni ligi naj bi glede na govorice po novem nastopalo 14 ekip, najodmevnejša naj bi bila priključitev Olympiakosa, ki je izrazil interes po pridružitvi jadranskemu prvenstvu. Morebitna sprememba daje upanje tudi Petrol Olimpiji, ki se oklepa upanja, da bi se na ta način kljub izpadu v ligo ABA 2, našel tudi prostor za njih.


Po poročanju portala Kosarka.si je Krešimir Novosel, prvi operativec lige ABA, za grški časopis Live Sport že potrdil, da je od Olympiakosa prejel sporočilo, v katerem se zanimajo za nastopanje v regionalnem tekmovanju. Priključitev grške ekipe naj bi prinesla nekatere dodatne spremembe, ob katerih naj bi se liga razširila na 14 ekip. To je dodatno upanje vlilo Ljubljančanom, ki so pred tedni izgubili status abaligaša in izpadli v drugi rang regionalnega tekmovanja. Tja jih je poslala še ene slovenska ekipa, Krka. Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije je dal že po končanem obračunu dveh slovenskih moštev jasno vedeti, da se oklepa možnosti, da bi Olimpija tudi prihodnjo sezono igrala v ligi ABA. “Upam, da bodo ligo razširili. Ne predam se. Počakajmo, da vidimo, kaj bo. Zagotovo so karte odprte. Slišal sem, da bi lahko morda Olympiacos prišel v ligo ABA,” je takrat za Sportal deja Zdovc.

Ob tem se sicer poraja vprašanje ali si Olimpija status abaligaša glede na legitimen izpad sploh zasluži. Zaenkrat še ni znano ali ljubljansko moštvo sploh spada med kandidate, je pa šlo vodstvo lige v preteklosti Olimpiji že večkrat na roke. Dvakrat so namreč prav na račun Olimpije že menjali pravila. Pravila lige ABA sicer zatrujejo, da je v tekmovanju prostor zgolj za moštva s področja bivše Jugoslavije, kar daje Olimpiji odlično referenco, vendar so v preteklosti ta pravila že večkrat prikrojili. Navsezadnje so v ligi ABA že nastopali Szolnoki, Nymburk, Levski in tudi izraelski Maccabi.

Petrov: “S tem se ne obremenjujemo”

V primeru, da vodstvu Petrol Olimpije uspe veliki met bi imeli Slovenci v prihodnji sezoni tri abaligaše: Sixt Primorsko, Krko in Petrol Olimpijo. Prav Krka je “odgovorna” za Olimpijine težave, saj je v bitki za obstanek Ljubljančane porazila in si s tem rešila svojo kožo. O morebitni prihodnosti lige ABA s tremi slovenskimi moštvi je za Sportal spregovoril tudi trener Krke Simon Petrov. “O tem nimamo nekega posebnega mnenja in se s tem ne obremenjujemo. To je stvar vodstva tekmovanja oziroma ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Kakor koli se bodo oni dogovorili in odločili, se bomo mi tega držali. Slovensko košarko bomo poskušali prikazati v čim boljši luči. Osredotočeni smo le nase in na naše delo,” pravi Petrov.

Olympiakos in Evroliga

Prihod Olympiakosa bi najverjetneje prinesel tudi spremembe pri dogovoru z vodstvom Evrolige. Do sedaj se je namreč v Evroligo uvrstil zgolj zmagovalec lige ABA, ob igranju Grkov v regionalnem tekmovanju, pa bi ostali klubi verjetno zahtevali drugačne pogoje. Olympiakos bi s svojim prihodom avtomatsko zapolnil mesto v Evroligi, ABA-mesto pa bi lahko pripadlo kakšni drugi ekipi.

Prav tako se poraja vprašanje za kako dolgo bo Olympiakos zasedel mesto v ligi ABA. Trenutno se vodstvo grških večkratnih prvakov s to idejo poigrava predvsem zaradi ohladitve odnosov v grškem državnem tekmovanju. V ligi ABA se bodo verjetno želeli zaščititi, da ta pridružitev Grkov ne bo trajala zgolj začasno, pač pa vsaj za 5-letno obdobje.

Sorodne objave