Olympiacos v ligi ABA? Odgovor bo znan v petek

Velikan grške klubske košarke je pred vrati lige ABA. Govorice o igranju Olympiacosa v jadranski ligi so bile v zadnjih tednih od zaključka letošnje izvedbe lige vse močnejše, sedaj pa se bodo kot kaže uresničile. Vodstvo lige ABA bo svojo odločitev o pridružitvi Grkov sporočilo v petek, Olympiacos pa je že bojkotiral igranje v četrtfinalu grškega državnega prvenstva. Prav nesoglasja v domačem tekmovanju so namreč razlog za željo po selitvi Atenčanov.


Že nekaj časa je znano, da pri Olympiacosu niso zadovoljni s statusom v grški prvi ligi. Problem obstaja predvsem v odnosu do vodstva tekmovanja, sodnikov in največjega rivala Panathinaikosa. Prav proti mestnim tekmecem bi moral Olympiacos odigrati tekmo četrtfinala državnega prvenstva, a so se pri rdeče-belih odločili, da se v atenski dvorani OAKA sploh ne bodo pojavili. Vodstvo grškega državnega prvenstva jih je posledično kaznovalo s pripisom avtomatičnega poraza 20-0, zaradi bojkota pa jim grozi tudi izpad v drugo ligo.

Pri vsem skupaj je zanimiva reakcija košarkarjev Panathinaikosa, ki so Olympiacosovo odsotnost izkoristili za prijateljsko tekmo znotraj ekipe. Ob tem so na prazno klop manjkajočih tekmecev in rivalov postavili surovega piščanca, kar je precej zgovoren podatek o trenutnem odnosu med kluboma.

Liga ABA z nekaterimi pogoji

Jasno je, da Olympiacos tako drastičnih potez prav gotovo ne bi vlekel, če ne bi pri tem že imel asa v rokavu. Že nekaj tednov je jasno, da so Grki trenutno v procesu intenzivnih pogovorov z Ligo ABA. Na našem portalu smo objavili tudi uradno prošnjo, ki jo so jo z naslova 12-kratnih grških prvakov poslali vodstvu jadranske lige. Končna odločitev o sprejemu Olympiacosa naj bi bila znana v petek, ob tem pa naj bi morali Grki podpisati pogodbo, ki jih bo za igranje v ligi ABA zavezala vsaj za tri leta, obenem pa morajo tudi zagotoviti pokrivanje stroškov gostovanj. Slednje naj bi pri Olympiacosu dosegli z dodatnim sponzorjem.

Če bodo dogovori šli po sreči bo torej Oympiacos naslednjo sezono že nastopal v regionalnem tekmovanju. Ker njihov evroligaški status ni pogojen z nastopanjem v domačem prvenstvu je za Atenčane tudi povsem sprejemljiv padec v drugo grško ligo, kjer nameravajo prihodnjo sezono nastopati z mladinci.

Rešitev za Petrol Olimpijo

Na novice o pridružitvi Olympiacosa prav gotovo nestrpno čakajo tudi pri ljubljanski Olimpiji. Po pravilih jim namreč grozi izpad v Ligo ABA 2, vendar se lahko zgodi da bi Olympiacos pomenil rešilno bilko za Ljubljančane. Liga naj bi se namreč razširila na 14 moštev in najustreznejši kandidat za 14. ekipo se zdi prav Petrol Olimpija. Glede na to, da je tudi Zadar ohranil status abaligaša in pri tem na še eno sezono v drugi kategoriji tekmovanja obsodil MZT, se zdi povsem verjeten scenarij, da bo vodstvo ugodilo Olimpiji in ohranilo njihov status abaligaša.

Ob omenjenem razpletu bi imela Slovenija prihodnjo sezono tri moštva v ABA ligi, Krko, Sixt Primorsko in Petrol Olimpijo.

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave