Ogrožena je prihodnost lige NBA

Pred NBA tekmami na Japonskem, kjer se bodo Houston Rocketsi dvakrat pomerili s Torontom, je prišlo do mednarodnega incidenta, ki je zelo zaostril odnose med ligo NBA in Kitajsko.


Daryl Morey, generalni menedžer Rocketsov, je na tviterju izkazal podporo protestnikov v Hong Kongu, ki se borijo za demokratične reforme. V zdaj že izbrisanem tvitu je napisal “Borite se za svobodo, postavite se za Hong Kong,” kar je tudi slogan teh protestov. S tem pa je nevede sprožil neverjetno ogorčenje s strani kitajskih navijačev, vlade in korporacij ter praktično eliminiral vso prisotnost, ki jo je njegovo moštvo imelo na kitajskem trgu.

Yao Ming prekinil vse stike

Predsednik kitajske košarkarske zveze (CBA) je ravno legenda Rocketsov Yao Ming, ki je v prejšnjem desetletju z odličnimi igrami odprl kitajski trg za ligo NBA, zaradi njegovega igranja za teksaški klub pa so bili Rocketsi tudi najpriljubljenejše moštvo med kitajskimi navijači. Včeraj so iz zveze zaradi močnega nasprotovanja mnenju, ki ga je izrazil Morey, sporočili, da prekinjajo vse stike, ki so jih dosedaj imeli z moštvom.

Zmanjšanje trga in izpad dohodka za ligo NBA

Po poročanju so številna kitajska podjetja, ki so dosedaj sodelovala s Rocketsi ali jih sponzorirala, z njimi začasno prekinila vse stike. Prav tako je medijski mogotec Tencent, ki ima digitalne pravice za NBA na Kitajskem, že objavil, da v prihodnji sezoni ne bo mogoče spremljati tekem Rocketsov. Vsekakor je to velik udarec za ligo, ki v zadnjih letih pospešeno dela na širitvi trga v azijske države, kot sta Indija in Kitajska, ki sami premoreta skoraj polovico prebivalcev našega planeta. Zagotovo gre pričakovati finančne posledice za moštvo Houstona, katerega lastnik je Tilman Fertitta, videli pa bomo kaj bo to pomenili za celotno ligo. V kolikor se odnosi ne bodo dali popraviti, bi to lahko v prihodnosti prineslo precejšnjo zmanjšanje prodaje navijaških artiklov in pa precej nižji znesek, ki ga bodo iztržili pri naslednji prodaji digitalnih pravic, manjši pritok denarja pa bi pomenil tudi znižanje denarja, ki je na voljo za pogodbe igralcev.

 

Foto: NBA

Sorodne objave