Novinec leta: Luka Dončić!

Luka Dončić je postal 70. novinec leta v zgodovini Lige NBA in šele drugi Evropejec s tem nazivom. Njegova tekmeca sta bila organizator igre Atlante Trae Young in center Phoenixa DeAndre Ayton, a vzhajajoča zvezda moštva Dallas Maverics je bila razred zase.


Ob prejemu nagrade je bil Dončić kot je v navadi preprost in kratek: “Najprej bi rad čestital Traeju in DeAandreju za izjemno sezono. In ne le njima, mislim, da je bila v tej sezoni izjemna generacija novincev, ki lahko naredi še veliko v Ligi NBA. Rad bi se zahvalil soigralcem, dekletu in družini,” je z odra prestižno množico nagovoril 20-letni Ljubljančan.

Dončić je prvo sezono v najmočnejši košarkarski ligi na svetu končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj. Young je zbral 19,1 točke, 3,7 skoka in 8,1 podaje, Ayton pa 16,3 točke, 10,3 skoke in 1,8 podaje. Dončić je dobitnik vseh mesečnih nagrad za najboljšega novinca v Zahodni konferenci. Spada tudi v kvartet košarkarjev v ligi, ki so uspeli doseči mejo 20 točk, sedmih skokov in šestih podaj na tekmo. Ob Dončiću je to uspelo še LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku in Nikoli Jokiću.

Drugi Evropejec po Gasolu

Do zdaj nagrade za novinca sezone le trikrat ni prejel ameriški košarkar. Španec Pau Gasol je bil izbran v sezoni 2001/02 kot prvi Evropejec. V zadnjih štirih letih sta novinca leta postala še Kanadčan Andrew Wiggins in lani Avstralec Ben Simmons.

Antetokounmpo objokan sprejel naslov MVP

Priznanja so podelili še v številnih drugih kategorijah. Najkoristnejši košarkar sezone je postal Giannis Antetokounmpo (27,7 točke, 12,5 skoka in 5,9 podaje na tekmo v rednem delu). Zvezdnik Milwaukeeja je komaj sestavil nekaj stavkov, popolnoma so ga prevzela čustva, ni mu uspelo skriti solz. Kandidata sta bila tudi Paul George (Oklahoma City) in James Harden (Houston).

24-letni Grk je bil šele 15. izbor na naboru leta 2013. Postal je tretji najmlajši košarkar s to nagrado, mlajša sta bila le Derrick Rose in LeBron James. Izmed košarkarjev Milwaukeeja je MVP postal le še legendarni Kareem Abdul Jabbar v letih 1971, 1972 in 1974.

Sorodne objave