Novinec leta? Dončić preprosto boljši

Odkar je novinec v ekipi Atlante Trae Young v drugi polovici sezone eksplodiral, se resno poraja vprašanje h komu naj roma prestižna lovorika novinca sezone – Dončiću ali Youngu? Pogled na statistiko veleva, da bi po nagradi moral poseči Dončić, ki bi se tako pridružil Michaelu Jordanu, Pauu Gasolu in Grantu Hillu, s katerimi ima kar nekaj vzporednic.


Na začetku sezone je bilo videti, da se bosta Luka Dončić in prvi izbor na naboru Deandre Ayton iz Phoenix Suns potegovala za to lovoriko, vendar je slovenski košarkar postajal vse bolj vroč. Sredi sezone so mu strokovnjaki in ljubitelji te igre že podajali v roke pokal Eddieja Gottlieba – lovorika za najboljšega novinca se imenuje po nekdanjem trenerju Philadelpihe Warriors. Z vse boljšimi predstavami je začel navduševati tudi Trae Young, ki je po All-Star vikendu poskrbel za odličen drugi del sezone.

Prav Luka in Trae sta že na naboru poskrbela za polemike s tem, ko je Atlanta kot tretjega izbrala našega Dončića, Dallas pa kot petega Younga. Mark Cuban, lastnik moštva Dallas Mavericks si je tako močno želel mladega slovenskega asa, da so vodilni v klubu potrkali na vrata Atlante in se dogovorili za menjavo.

Mnogi v Atlanti so se zgražali, da vodstvo ni zadržalo Dončića, ki je prišel v ZDA kot uveljavljen košarkar iz Evrope. Osvojil je EuroBasket, elitno Evroligo, bil osrednji igralec v obeh tekmovanjih. Čeprav se je Young v drugem delu sezone dejansko dvignil, pa je lovorika vendarle vezana na sezono, in ne le na eno polovico. Prav zato bi moral biti Luka pred Američanom.

Na strani Dončića individualna statistika in ekipni uspeh

Glavna stvar na Dončičevi strani je individualna statistika in njegova raznovrstnost. Boljše je tudi njegovo povprečje točk, malce boljši (procentualno) met iz igre, le pri prostih metih ga Young prehiteva. Tudi v preostalih statističnih prvinah z izjemo asistenc je tehtnica na Dončićevi strani.

V prvem delu sezone je bil Dallas blizu mest, ki vodijo v končnico, nato pa se vodstvo na čelu s Cubanom odločilo, da prevetrijo ekipo in zgradijo moštvo za prihodnost. Prav predstave Dončića so bile tiste, zaradi katerih je lastnik kluba začel razmišljati o zlatih časih, ko je Dallas z Dirkom Nowitzkim leta 2011 osvojil edini naslov v zgodovini kluba. Pripeljali so Kristapsa Porzinginsa, razpustili pa večji del prve peterke. Po omenjeni menjavi igralcev je ekipni uspeh padel in Dallas je upe na končnico že dolgo nazaj preložil v naslednjo sezono.

Ob koncu rednega dela ima Dallas 33 zmag in 49 porazov, Atlanta pa 29 zmag in 53 porazov. Kljub boljšemu izkupičku teksaške ekipe je zaradi bistveno močnejše konkurence zahoda Dallas končal na predzadnjem mestu (14. mesto), medtem ko je Atlanta končala kot dvanajsta na vzhodu.

Trojni dvojčki

Luka Dončič je na osmih tekmah dosegel trojni dvojček in s tem prehitel celo legendarnega Magica Johnsona, ki mu je to v krstni sezoni uspelo sedemkrat. Osrednji junak pri zbiranju trojnih dvojčkov je bil v vsej zgodovini Oscar Robertson, ki jih je v sezoni 1960/61 nanizal kar 26. Na drugem mestu je Ben Simmons, ki je sam izpostavil, da bi moral letos naziv novinca leta prejeti Luka. Avstralec je v pretekli sezoni prišel do 12 trojnih dvojčkov. Youngu je letos uspel ta podvig le enkrat.

https://www.youtube.com/watch?v=1vxXsl898a4

Boljši v ekipi

Ob statistiki je jasno da je Luka najboljši posameznik Dallasa kar v štirih prvinah. Sicer sta sredi sezone odšla najboljši skakalec Deandre Jordan in najboljši »kradljivec« Dennis Smith Jr., kar pa ne zmanjša dejstva, kdo je najboljši posameznik ekipe tudi po njunem odhodu.

Lovoriko za najboljšega novinca leta bi torej moral prejeti Dončić, ki bi tako postal šesti v zgodovini, ki je bil na naboru tretji in sezono končal kot najboljši mladi košarkar. Tretji na naboru so bili na primer legendarni Michael Jordan, pa tudi Pau Gasol in Grant Hill.

Vse bo znano 24. junija, ko bodo prešteli glasove ameriških in kanadskih novinarjev, ki pokrivajo košarko v ligi NBA, in imajo možnost glasovanja.

Sorodne objave