NBA je lahko hvaležna evropskim košarkarjem

Statistika gledanosti ameriške poklicne košarkarske lige NBA kaže, da je število mednarodnih gledalcev tekem letošnje redne sezone od lani naraslo za 15 odstotkov. Največ zaslug za to imajo seveda košarkarji, ki so v Ameriko prispeli z drugih kontinentov, med drugim tudi naša Luka Dončić in Goran Dragić. Med Slovenci je gledanost tekem od prejšnje sezone narasla za kar 186 odstotkov.


Slovenska gledanost najmočnejše lige na svetu pa je sicer na drugem mestu za Srbijo, kjer je gledanost v primerjavi z lansko sezono poskočila za kar 395 odstotkov. Razlog tiči predvsem v neverjetnih predstavah novorojene zvezde Nikole Jokića, na krilih katerega Denver Nuggets trenutno bije boj v končnici s San Antoniem.

V Grčiji se je gledanost povečala za 37 odstotkov, v Črni gori zaradi Nikole Vučevića za 65 odstotkov, v Avstraliji, ki ima v ligi devet igralcev, pa za 17 odstotkov, so sporočili iz lige NBA.

Letošnja 73. redna sezona NBA je bila peta po vrsti z več kot sto tujimi igralci v ligi, pri čemer je imela vsaka od 30 ekip najmanj enega tujca. Košarkarji izven ameriških korenin kot so Luka Dončić, Jokić, Grk Giannis Antetokounmpo, Avstralec Ben Simmons in Kamerunec Joel Embiid, pa so imeli oz. imajo ključne vloge pri uspehih svojih ekip.

Sorodne objave