Na sporedu lige NBA le še 58 tekem?

Strategije s katerimi zvezde lige NBA izpuščajo tekme rednega dela lige in pa njihove poškodbe, so vodilne prisilile v razmislek o krajšem urniku najmočnejše lige na svetu.


Vse od sezone 1967/1968 vsaka ekipa (razen v primeru lock-outa) v rednem delu odigra po 82 tekem. Za poškodbe zvezdnikom naj bi bil tako kriv tudi naporen ritem, ki pa ga konec koncev »prenaša« sleherni igralec v ligi. Vodstvu tekmovanja prav gotovo ni všeč niti namerno izpuščanje tekem, po čemur je v zadnjih letin npr. znan Kawhi Leonard.

Komisar lige Adam Silver je že pred leti sprejel sklep o rahlem podaljšanju sezone, ki je prinesla nekaj manj t. i. back to back tekem (ekipe v dveh večerih odigrajo dve tekmi), zdaj pa je v iskanju nove rešitve. Vodstvo lige se je prejšnji teden sestalo na posebnem posvetu, na katerem so razglabljali o možnih spremembah, ki bi jih lahko uvedli v jubilejni 75. sezoni.

58 tekem

Ena bolj odmevnih idej je vsekakor skrajšanje števila tekem rednega dela. Na mizi je več različic, tudi znižanje številke na 58 do 72. V kratkem to pomeni, da bi vsaka ekipa z vsako igrala le še dvakrat, ob omenjenih 58 tekmah pa bi odigrala še po eno tekmo z vsako ekipo z iste konference. Verjetnost je tudi, da do sprememb ne pride, na pladnju pa ostane t.i. naporni urnik.

Problem (bistvenega) zmanjšanja števila tekem se skriva tudi v kolektivni pogodbi, v katero je vpeto ogromno deležnikov, ki imajo svoje finančne obveznosti in dohodke. Silver je že pred časom predlagal, da bi sredi sezone uvedli dodatno pokalno tekmovanje, ki bi na eni strani pokrilo finančni primanjkljaj, na drugi pa bi omogočalo dodatno mesto v končnici. Opcij je ogromno, zato bodo pogajanja še dolga.

Sorodne objave