Sixt Primorska z ameriško okrepitvijo

Slovenski košarkarski prvaki so pred novo sezono dodatno okrepili svoje vrste. Dres Sixt Primorske bo vsaj v naslednjih dveh sezonah nosil 27-letni ameriški branilec Stephen Holt (193 cm, 1991).


Po slovenskem reprezentantu Žigi Dimcu je Holt druga okrepitev koprskega kluba, ki je v minuli sezoni osvojil vsa štiri tekmovanja, v katerih je nastopil (Superpokal Slovenije, Pokal Spar, Liga ABA 2, Liga Nova KBM). V četrtem letu delovanja Primorce čakajo novi veliki izzivi, saj se bodo premierno predstavili med regionalno elito v prvi Ligi ABA ter na njenem Superpokalu.

Po uspešno zaključenem izobraževanju na univerzi Saint Mary’s, s katero je tekmoval v prvi diviziji ameriške študentske Lige NCAA in bil v zadnjem letu kapetan ekipe, je Holt leta 2014 preizkusil svojo srečo na naboru Lige NBA, a tam ni bil izbran. Istega leta je v dresu Atlanta Hawks nastopal v poletni Ligi NBA, nato pa se pridružil nemškemu prvoligašu Ludwigsburgu. Po dveh mesecih je osrčje Evrope zapustil zaradi ponudbe Cleveland Cavaliers. Za kasnejše prvake severnoameriške poklicne košarkarske lige je v predsezoni odigral dve tekmi, nato pa se pridružil njihovemu moštvu v razvojni G-ligi. Zasedba Canton Charge se je z njim zavihtela v polfinale tekmovanja (54 tekem, 11,1 točka, 3,1 skok, 3,2 podaji in 1,3 pridobljene žoge).

Poleti 2015 je v dresu sokolov znova preizkušal srečo v poletni Ligi NBA, za tem pa se podal v Avstralijo, kjer je ekipi iz Melburna na 30 tekmah s povprečno 15,5 točkami ter po 3,6 skoki in podajami pomagal do polfinala. Po koncu prvoligaškega tekmovanja v Oceaniji se je konec februarja preselil v Španijo in tam do konca sezone igral za Andorro. Na Iberskem polotoku je ostal tudi v prvem delu sezone 2016/17, ko je bil član Zaragoze, konec januarja pa se preselil v vrste ČEZ Nymburka. Z njim je zaigral v končnici prve sezone FIBA Lige prvakov in osvojil naslov češkega prvaka.

Zadnji dve sezoni je znova začel v Avstraliji, le da tedaj pri zasedbi Brisbane Bullets, nadaljeval pa na Poljskem (Ostrow Wielkopolski) oziroma v Kazahstanu (Astana). Na vzhod Evrope se je odpravil lanskega decembra. Z ekipo Astane je osvojil naslov kazahstanskega državnega in pokalnega prvaka. Obenem je v njenem dresu uspešno nastopal v regionalni Ligi VTB, v kateri nastopajo še najboljši klubi iz Rusije, Belorusije, Estonije, Latvije in Poljske. Na 21 tekmah je v povprečju na parketu prebil 26 minut, v katerih je 11,3 točkam dodajal tri skoke, 2,2 podaji in 1,3 pridobljene žoge. Edini kazahstanski predstavnik je sicer po rednem delu med 14 zasedbami zasedel sedmo mesto, v četrtfinalu pa moral priznati premoč kasnejšemu finalistu Himkiju iz Rusije.

“Pred podpisom sodelovanja sva se pogovarjala s trenerjem Jurico Golemcem, ki mi je predstavil cilje Sixt Primorske ter mojo vlogo v ekipi. Prišla sva do zaključka, da moj stil igre moštvu lahko pomaga, slednje, na čelu s trenerjem, pa meni, da na košarkarskem parketu še napredujem. Igranje v Sloveniji in Ligi ABA mi prinaša novo izkušnjo, ki se je izredno veselim. Zmagovanje je moj največji košarkarski cilj. Ekipi bom pomagal po najboljših močeh, da se ta prikaže v najboljši možni luči ter da še naprej osvaja lovorike,” je ob podpisu pogodbe povedal Holt. Z novo pridobitvijo je zadovoljen tudi trener Jurica Golemac. Stephena smo si v našem klubu močno želeli. Izredno smo veseli, da se je želja izkazala za obojestransko ter da se je odločil pridružiti našemu moštvu. Verjamem, da bo predstavljal pomemben košček igralskega mozaika, ki bo v novi sezoni še dvignil kakovost naše igre.”

STEPHEN JEFFEY CARINO HOLT

Rojen: 6. december 1991 (27 let)
Igralno mesto: branilec
Višina: 193 cm

Dosedanji klubi:
2014/15: Canton Charge (ZDA)
2015/16: Melbourne United (AVS)
2016: Andorra (ŠPA)
2016/17: Tecnyconta Zaragoza (ŠPA)
2017: ČEZ Nymburk (ČEŠ)
2017/18: Brisbane Bullets (AVS)
2018: Stal Ostrow Wielkopolski (POL)
2018: Brisbane Bullets (AVS)
2018/19: Astana (KAZ)

Foto: KK Sixt Primorska

Sorodne objave