Za uvod nesrečen poraz naših košarkaric

Niš – Po 38-ih delovnih dneh skupnega druženja so slovenske košarkarice dočakale začetek 37. ženskega evropskega košarkarskega prvenstva. Na parketu dvorane Čair so jim za uvod na drugi strani igrišča stale reprezentantke Madžarske. Slovenke so se glasnim navijačem predstavile z bojevito predstavo, po poškodbi Eve Lisec ob koncu tretje četrtine pa so bile v končnici za las prekratke in nesrečno izgubile s 84:88. Že v petek izbranke selektorja Damirja Grgića čaka nov obračun. Prav tako ob 16. uri se bodo pomerile s Turkinjami. Tudi to tekmo boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Kanalu A.


Evropsko prvenstvo v Nišu se je za Slovenijo začelo na najslabši možen način. Izbranke selektorja Damirja Grgića so v zadnji minuti nesrečno izgubile proti Madžarski, hkrati pa se je v tretji četrtini poškodovala ena ključnih igralk Eva Lisec.
Kako huda je poškodba mečne mišice, bo znano v prihodnjih urah, zagotovo pa je poraz hudo prizadel dekleta, ki so v Srbijo odšla s ciljem, da se uvrstijo na eno od prvih treh mest v skupini, ki vodijo v nadaljnje tekmovanje. Najboljša ekipa bo neposredno napredovala v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščeni pa čaka repesaž.

Poraz, potem ko je Slovenija vodila večji del tekme, je še toliko bolj tragičen, saj so imela dekleta na tribunah dvorane Čair glasno podporo približno 300 slovenskih navijačev.
Pred dvema letoma v Pragi, ko je Slovenija prvič nastopila na ženskem eurobasketu, je zgodovinski prvi koš dosegla Teja Oblak. Tokrat je ta čast pripadla Evi Lisec za 2:3. Celjanka je nato zadela tudi za prvo vodstvo Slovenije (9:7) in ista igralka je bila znova natančna v 15. minuti, ko so slovenska dekleta prvič prišle do dvomestne prednosti (35:24).

Lepa prednost, ki so si jo priigrale s pametno igro in čvrsto obrambo, proti kateri se nista znašli niti 208 centimetrov visoka Bernadette Hatar niti zvezdnica iz lige NBA, Američanka Yvonne Turner, je do odmora skoraj splahnela, a odličen začetek drugega polčasa je Slovenijo znova popeljal do prepričljivega vodstva.
Delni izid 12:2 v prvih dveh minutah in pol je pomenil 51:38, trojka Oblakove za njeno 15 točko pa rekordnih 54:40.

Pisala se je 29. minuta, rezultat na semaforju pa je bil 65:55. 192 centimetrov visoka Eva Lisec (192 cm) je obležala na parketu, slovenski gledalci so obnemeli, izraz na njenem licu pa je kazal na hude bolečine v predelu mečne mišice na levi nogi. Najvišja igralka Slovenije je s pomočjo zdravniške službe odšepala z igrišča, izguba ene ključnih košarkaric pa je bil šok za soigralke. Prednost je na začetku zadnje četrtine splahnela na 69:65.

Čeprav so Slovenke znova ušle na 76:67, je nov udarec sledil v 34. minuti. Peto osebno napako je dobila Shante Evans in Slovenija je ostala še brez druge najmočnejše adutinje pod obročema. Tega enostavno ni bilo mogoče nadoknaditi. Praznino pod obročema je izkoristila najvišja igralka v Evropi Hatarjeva, ki je v drugem polčasu dosegla 15 točk od skupno 21 točk, razigrala pa se je tudi Američanka Turnerjeva, ki je bila s 23 točkami na koncu prva strelka tekme.

Prav njeni dve trojki v zadnjih treh minutah so bile ključne, da je Madžarska nadoknadila zaostanek in osemdeset sekund pred koncem tekme prvič po začetnih 3:0 prešla v vodstvo (85:83). Navkljub obupnim poskusom Slovenk ga je zadržala vse do konca in se veselila uvodnih dveh točk.

Kljub porazu je selektor Grgić našel nekaj pozitivnih stvari. Čestitke Madžarski za zmago. Ali je zaslužena ali ne, zdaj ni več vprašanje. Prepričan pa sem, da če bi Eva Lisec ostala na parketu, bi mi tekmo dobili. Igrali smo všečno košarko, dobro v napadu, kjer smo si pripravili veliko odprtih metov in dosegli nekaj lahkih košev, slabo pa smo odigrali obrambo. Dobili smo preveč košev in ko je igrišče zaradi petih osebnih napak zapustila še Evansova, nismo imeli več obrambe za visoko Hatarjevo.”

Le dan po uvodnem obračunu se bodo Slovenke ob 16. uri znova podale na parket dvorane Čair v Nišu. Na drugi strani igrišča jim bodo stale Turkinje, ki veljalo za favoritinje skupine. Tudi na Fibini svetovni lestvici kotirajo zelo visoko, iz dosedanjih evropskih prvenstev pa se lahko pohvalijo s po eno srebrno in bronasto kolajno. V pripravljalnem obdobju so prikazale dva različna obraza. V igri so nihale vse od bleščečih predstav do visokih porazov.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave