Na Kitajskem sežigali drese LeBrona Jamesa!

Protestniki so minuli torek v Hong Kongu skupinsko teptali drese LeBrona Jamesa, se nato zbrali v polkrog in jih sežgali. To je posledica Jamesovih komentarjev, v katerih je jasno izrazil, da ima lahko svoboda govora tudi negativne posledice. Žal so njegova mnenja udarila v najbolj kritičnem obdobju za Hong Kong, v katerem trenutno poteka močno pro-demokratično gibanje.


Omenjeni protestniki so glasno izražali podporo generalnemu direktorju Houston Rocketsov Darylu Moreyu, ki je na Tweeterju podprl njihovo gibanje, s tem pa razjezil Kitajsko vlado. Tega, kar so protestniki vzklikali na račun LeBrona Jamesa, v medijih za enkrat še ne upajo zapisati.

James je svoj komentar za ameriške medije podal v ponedeljek in sicer kot odgovor na vprašanje, ali bi moral biti Morey za Tweet (»Borite se za svobodo. Stojimo za Hong Kongom«) kaznovan. »Da, imamo pravico do svobodnega izražanja, toda včasih se zgodijo negativne posledice ko misliš zgolj nase in ne na druge. Veliko ljudi bi lahko bilo prizadetih, ne zgolj finančno ampak tudi fizično, mentalno… Zato bodimo previdni kaj objavljamo na Tweeterju, kaj govorimo in kaj počnemo. Torej četudi imamo pravico prostega govora, lahko z njim pridejo negativne posledice.«

S temi komentarji je James zanetil ogenj jeze med protestniki, ki zdaj povzdigujejo Moreya, James pa je v Hong Kongu med ljudmi trenutno močno osovražen. Na sploh je celotna situacija potencialno zelo zaskrbljujoča tudi za ZDA, saj po zadnjih izračunih NBA končnico spremlja več Kitajcev kot pa Američanov!

Photo: CBS Neews

Sorodne objave