Luka Dončić in 3 pogumne napovedi za prihajajočo sezono

Ni trajalo dolgo preden je Luka Dončić pokazal, da nedvomno sodi med profesionalce, ki se žogajo onstran luže.


Že v času igranja za madridski Real, se ga je med navijači širom sveta oprijel vzdevek “čudežni deček”, saj je bilo naravnost neverjetno, kar mu je uspevalo pri tako rosnih letih. Kljub temu, da je šlo za poslovilno sezono legendarnega soigralca Dirka Nowitzkega, mu je Dončić že na prvih tekmah “ukradel šov” in postal vsakodnevna tema navijačev Dallasa in povprečnega Slovenca. Z atraktivnimi potezami in neverjetno zmagovalno mentaliteto mu je uspelo osvojiti srca vseh košarkarskih navdušencev.

Nedvomno gre pričakovati, da bo letošnji novinec leta v prihajajoči sezoni svoje predstave dvignil na še višji nivo. Pripravili smo 3 pogumne in morda prezgodnje napovedi za sezono 2019-20.

Sezono bo končal med petimi najbolšimi strelci lige

Luka je že v krstni sezoni na tekmo dosegal povprečno 21,2 točk, kar je vsekakor zavidanja vreden dosežek. Če se ozremo naprej, govorimo o 201 cm visokem raznovrstnem “point forwardu”, ki ima po napornem tekmovalnem ritmu v prejšnjih letih, končno prosto poletje in čas za poudarek na indvidualnem razvoju. V naslednji sezoni bo imel v rokah vse vajeti igre svoje ekipe, Dončić pa se zagotovo zaveda, da bo moral v napadu vsako tekmo pokazati največ kar zna, če bodo želeli Mavericksi biti rezultatsko uspešni v brutalno močni zahodni konferenci.

Za 3 točke bo metal 37-odstotno ali boljše

Dallas goji igro, ki bazira predvsem na metu za 3 točke. Lansko sezono so končali na četrtem mestu po številu poizkusov za 3 točke, v deležu metov za 3 pa so zaostali le za Rocketsi. Luka je v lanski sezoni na tekmo iz razdalje poizkušal sedemkrat, zadeval pa je le z 32,7 % uspešnostjo. Slab odstotek meta lahko v določeni meri pripišemo temu, da mora Luka velikokrat zaključevati napade v zadnjih sekundah iz neizdelanih situacij. Pa vendarle, v preteklosti je že pokazal, da gre za izjemnega ostrostrelca, predvsem pa je garač, ki bo nedvomno precej časa to poletje posvetil temu elementu igre.

Sezono bo končal med peterico igralcev z največjim številom prostih metov

V današnjem času se dominantni igralci z veliko žoge v rokah od ostalih razlikujejo predvsem po dveh stvareh: met za tri točke in število prekrškov storjenih nad njimi. James Harden, Giannis Antetokounmpo, Kevin Durant in Damian Lillard so vsi v lanski sezoni končali v top 10 po številu prostih metov. Dončić ni veliko zaostajal; na 10. mestu je bil s 485 poizkusi izenačen z Loujem Williamsom. Luka zna zaključevati z obema rokama in je močan na prodoru, s še večjo odgovornostjo v napadu pa bi znal na tekmo že na ta račun izsiliti prekršek ali dva več. Kljub temu, da že zdaj igra bolj zrelo kot večina izkušenih NBA igralcev, bo sčasoma osvojil še kakšen trik, ki mu bo pomagal povečati število prostih metov.

Sorodne objave