Ljubljančani eni bolje plačanih košarkarjev v ligi NBA

V analizi plač lige NBA v letih 1991 do 2019, ki jo je dva meseca opravljal srbski športni analitik Dimitrije Ćurčić, so se košarkarji iz Ljubljane povzpeli na drugo mesto med igralci, ki ne prihajajo iz Združenih držav Amerike.


Na prvem mestu so se znašli košarkarji iz Melbourna, ki so v povprečju zaslužili 6.23 milijona dolarjev, na drugem pa je s povprečjem 6.21 milijona moč zaslediti peterico, ki jo sestavljajo Radoslav Nesterović, Uroš Slokar, Goran Dragić, Zoran Dragić in Luka Dončić.

»Lahko rečem, da sem presenečen. Vsi vemo, da se je košarka na visoki ravni igrala v celotni bivši Jugoslaviji, a ljudje kot najvplivnejše v ligi NBA vedno omenjajo srbske in hrvaške košarkarje. Tako, da sem iskreno pričakoval, da se bo visoko na lestvici znašlo katero od srbskih ali hrvaških mest, o Ljubljani pa nisem razmišljal,« je za Žurnal24 povedal avtor analize.

Z Dončičem bi prehiteli Melbourne

Čurćić poudarja zelo verjeten vzpon Dončićeve kariere: »Luki Dončiću predvidevajo sijajno kariero in glede na to, da je v ligi NBA vse več denarja, bo njegova plača čez tri, štiri leta, ko bo podpisal novo pogodbo, verjetno nekje okoli 30 milijonov na sezono.«

V evropi največ denarja Špancem

Po zaslugi Lebrona Jamesa in Stepha Curryja je najbolje plačano mesto v ZDA seveda Akron. Z največjo vsoto pa se izmed zvezdnih držav lahko pohvali Indiana iz katere prihajajo Larry Bird, Victor Oladipo, Isiah Thomas, Eric Gordon, Cody Zeller…

Po državah so najvišje plače imeli Španci, Italijani, Nemci in Turki. Prvi predvsem zaradi imen kot sta brata Gasol, Ricky Rubio, Jose Calderon itd.

Sorodne objave