Košarka 3×3: Na Japonskem finalni turnir predolimpijske sezone

Japonska Utsonomiya bo 2. in 3. novembra gostila finalni turnir FIBA 3×3 svetovne turneje 2019. Udeleženci finala bodo tudi košarkarji slovenske ekipe Piran, ki se bodo v skupini C pomerili z najboljšo ekipo letošnje sezone, Liman, in ekipo Lausanne.


Pirančani pred finalnim turnirjem zasedajo odlično četrto mesto na lestvici, v letošnji sezoni pa so osvojili prvo mesto na masters turnirju v kanadskem Saskatoonu in tako postali ena izmed osmih ekip sezone 2019, ki se lahko pohvali z osvojitvijo mastersa. Piran so na tekmovanjih v letošnjem letu zastopali Gašper Ovnik, Simon Finžgar, Adin Kavgić, Anže Srebovt, Milan Kovačević in Tjaž Rotar.
Na finalnem turnirju bodo nastopili v zadbi: Gašper Ovnik, Simon Finžgar, Anže Srebovt in Adin Kavgić.
Gašper Ovnik:
“V letošnjo sezono ulične košarke smo vstopili zavedajoč se, da bo najdaljša, najbolj naporna in pa hkrati tudi najpomembnejša pred olimpijskimi igrami. Ker smo vedeli, da se bodo turnirji igrali skoraj vsak teden smo se hitro odločili, da okrepimo ekipo z novima igralcema. To sta bila Milan Kovačevič in Tjaž Rotar. Z njima smo pridobili svežino, mladost in v končni fazi tudi veliko uspeha. Na finalni turnir odhajamo motivirani, da potrdimo dobre rezultate skozi celo sezono tudi na finalu 3×3 košarke.”

Seznam 12 sodelujočih ekip, razvrščenih po razvrstitvah na turneji:
1. Liman (SRB) 755 točk
2. Riga Ghetto (LAT) 565 točk
3. Novi Sad (SRB) 555 točk
4. Piran (SLO) 445 točk
5. NY Harlem (ZDA) 380 točk
6. Princeton (ZDA) 377 točk
7. Edmonton (CAN) 329 točk
8. Sakiai Gulbele (LTU) 265 točk
9. Amsterdam (NED) 265 točk
10. Zemun (SRB) 195 točk
11. Jeddah (KSA) 145 točk
12. Lausanne (SUI) 125 točk

Člani najboljše slovenske ekipe v košarki 3×3 se lahko pohvalijo kar z 18 zmagami od skupino 28 odigranih tekem, letos pa so zbrali 455 točk, kar je sicer 290 točk manj kot najboljša ekipa sezone, Liman. Liman je med drugim tudi prva ekipa v zgodovini, ki je nastopila na vseh enajstih masters turnirjih, poleg prvega mesta na lestvici pa so srbski košarkarji letos prejeli tudi največji izkupiček nagrad – več kot 320 tisoč ameriških dolarjev. Naši fantje se bodo v Utsonomiyi v skupini C pomerili prav proti ekipi Liman, v spodnjem videu pa si lahko pogledate zadnji obračun ekip z mastersa v Dohi.

Nekaj ​​zanimivosti letošnje sezone:
– Ekipa z največ Masters nastopi v tej sezoni: Liman z 11 – igrali na vsakem Mastersu.
– Ekipa z največ Masters naslovi: Riga Ghetto s tremi (Doha, Praga in Jeddah).
– Ekipa z najvišjim deležem zmag: Novi Sad s 77%.
– Ekipe, ki so letos osvojile Masters: Riga Ghetto 3, Novi Sad 2, Liman, Piran, NY Harlem, Princeton, Edmonton, Sakiai Gulbele po 1 – skupan 8 ekip.
– Ekipi, ki sta pred svetovno turnejo zmagali: Novi Sad 3 in Zemun, Ljubljana (SLO) je zmagala dvakrat, San Juan (PUR) pa enkrat, a nobena od njih se letos ni uvrstila v finale.
– Ekipe, ki se vračajo po lanskem finalu: Liman, Riga Ghetto, Novi Sad, Piran, Princeton, Amsterdam, Zemun.

Dan pred začetkom velikega finala, torej 1. novembra, bo FIBA objavila prve udeležence olimpijskih iger (OI) v Tokiu. Na OI se bo neposredno uvrstilo osem ekip, 4 moške in 4 ženske. Ena izmed teh ekip bo zanesljivo Japonska, kar pomeni, da preostala 3 mesta gredo po svetovni lestvici federacij pod pogojem največ dve ekipi iz enega kontinenta. Znano pa bo tudi, kateri bodo udeleženci kvalifikacijskega turnirja, ki bo marca prihodnje leto v Indiji. Ekipe, ki bodo zasedle prva tri mesta na kvalifikacijskem turnirju v Indiji bodo uvrsčena na OI, preostalo mesto pa si bo zagotovila ekipa, ki bo aprila prihodnje leto osvojila prvo mesto na Universitality olympic qualifying turnirju.

FOTO: Fiba

Sorodne objave