Kokoškov izgubil službo pri Pheonixu

Kljub boljšim predstavam ekipe Pheonix Suns, se je vodstvo na čelu z Jamesom Jonesom odločilo, da po zgolj eni sezoni odpusti nekdanjega trenerja zlate slovenske reprezentance Igorja Kokoškova.


“Po obsežni preveritvi sem se odločil, da je najboljše, da gremo naprej v drugi smeri,” je v izjavi za javnost zapisal generalni menedžer Phoenixa James Jones in dodal: “Želim se zahvaliti Igorju za delo v pretekli sezoni in mu želim vse najboljše v njegovih prihodnjih podvigih.”

Prvi glavni trener v ligi NBA, ki se je rodil v Evropi, je sezono s Sunsi končal s 16 zmagami in 63 porazi. Po tem ko je lep čas preživel v vlogi pomočnika na klopi moštva iz Arizone, so se pri Pheonixu odločili, da mu zaupajo trenerski stolček. Na lanskem izboru je imel 47-letni Srb zelo omejeno besedo in Sunsi so se na mesto Dončiča odločili za centra DeAndreja Aytona. Toda pomanjkanje pravega organizatorja igre je bila ena glavnih hib Kokoškove ekipe, ki bi bila lahko na močnem zahodu bolj konkurenčna.

Pheonix je znan po nenehnih menjavah trenerjev, v zadnjih 4 sezonah je preizkusil že štiri, po odhodu Kokoškova pa iščejo že sedmega v zadnjih osmih letih. Menedžment Sunsov se vključuje v boj z LA Lakersi za podpis trenerja Montyja Williamsa, zdajšnjega pomočnika pri Philadelphii.

Kokoškov, ki ima sicer tudi ameriški potni list, je bil pred epizodo v Phoenixu pomočnik trenerja pri ekipah Los Angeles Clippers (2000‒2003), Detroit Pistons (2003‒2008), Phoenix Suns (2003‒2013), Cleveland Cavaliers (2013‒2014), Orlando Magic (2015) in Utah Jazz (2015‒2018). V obdobju pri Utahu je vzporedno prevzel tudi vodenje slovenske reprezentance, ki jo je na čelu z Dragičem in Dončičem leta 2017 popeljal do naslova evropskih prvakov. O odhodu Kokoškova je slovenska reprezentanca zapadla v hudo krizo in je v kaosu kvalifikacij za SP 2019 ostala daleč od uvrstitve na svetovno prvenstvo.

Sorodne objave