Kako bo kariero zaključil Goran Dragić?

Slovenski košarkar Goran Dragić se vse bolj približuje koncu svoje kariere. Vprašanje, kje in kdaj bo obesil svoje košarkarske copate na klin pa ostaja odprto. Če mu bo uspelo uresničiti željo, bo v Miamiju nadomestil eno izmed klubskih legend.


Miami Heat je franšiza v ligi NBA, ki se razlikuje od večine drugih severnoameriških košarkarskih ekip. “Heat culture” ali “kultura Vročice”, kot jo imenujejo na Floridi, ima poseben pomen in to kulturo izžareva tudi Goran Dragić.

Težko jo je opisati v nekaj besedah, saj vključuje tako človeške kot športne vrednote vsakega posameznika. Zdrav življenjski slog, profesionalnost, odgovornost, nepopustljivost in ekipni duh so temeljni elementi te kulture. Ta kultura se prenaša od predsednika Pata Rileyja do dolgoletnega trenerja Erica Spoelstre ter nenazadnje tudi na 42-letnega veterana Udonisa Haslema, ki bo po letošnjem finalu dokončno zaključil svojo košarkarsko pot.

Haslem se z letošnjo sezono po 20 letih poslavlja od Miamija

Haslem je zvest Miamiju že od leta 2003, ko je postal del moštva, kljub temu da ni bil izbran na naboru. Danes se lahko pohvali s tremi naslovi prvaka. To je tudi bistvo “Heat culture”. V trenutni ekipi Miamija je kar sedem takšnih igralcev. Ni presenetljivo, da je Miami znan kot franšiza, ki odlično prepozna in razvija talente.

“Izbira Miamija je preprosta.” Ni presenečenje, da je Dragić v Miamiju našel svoj dom in si zelo želi končati kariero v dresu Vročice, kar je razkril v podcastu Tobin & Leroy.

“Tukaj živim. Tukaj sta moja otroka. Odločitev, da zaključim kariero v Miamiju, je zelo preprosta. To je moj dom. Tukaj sem preživel čudovitih sedem let. Spoštujem vse igralce, osebje kluba, trenerja Erica Spoelstro … Ti ljudje so mi dali vse. Vidim se tukaj tudi v prihodnosti. Zakaj pa ne,” je bil neposreden in slikovit v odgovoru na vprašanje, ali si želi končati kariero pri Miami Heat.

Morda mu bo Pat Riley uresničil željo. Po dveh desetletjih se namreč Udonis Haslem, dolgoletni kapetan, poslavlja od Vročice. Haslem je nekoč delil to vlogo tudi z Dragićem. Kot veteran pod košem je v zadnjih sedmih sezonah več kot podaljšek trenerja na klopi kot aktivna prisotnost na igrišču. V rednem delu je odigral le 65 tekem, v končnici pa je nastopil le enkrat.

Sorodne objave