Je čas za prvo žensko glavno trenerko v ligi NBA?

Vodstvo New York Knicksov je po katastrofalnem začetku sezone odpustilo Davida Fizdala, zdaj pa so se v ameriških medijih pojavila ugibanja, da bi za krmilo Knicksov lahko sedla Becky Hammon.


Slavni Knicksi so v zadnjem času sinonim za neuspeh. Kljub atraktivni lokaciji in bogati zgodovini že lep čas nikakor ne uspejo sestaviti konkurenčnega moštva, vselej zahtevni navijači Knicksov pa so izrazito nezadovoljni tudi z lastnikom Jamesom Dolanom. V zadnjih treh letih so se na klopi zamenjali že štirje trenerji, rezultati pa kljub vsemu ostajajo enaki. Moštvo začasno vodi do nedavnega pomočnik trenerja Mike Miller, vodilni možje pa seveda že pospešeno iščejo dolgoročno zamenjavo. Toda na njihovo žalost trenutno ni na voljo veliko trenerjev, ki bi si želeli sprejeti službo v tako toksičnem okolju. Med drugim se omenja Marka Jacksona, trenutno strokovnega komentatorja, ki je do prihoda Steva Kerra vodil Golden State, toda njegov prihod se ne zdi zelo verjeten. Jabari Young, novinar CNBC-ja pa je v obtok spravil še eno zanimivo ime: Becky Hammon.

Gre za nekdanjo dolgoletno profesionalno košarkarico, ki je že pred petimi leti orala ledino za vse ženske v trenerskem poklicu, saj je v moštvu San Antonio Spurs postala prva polno zaposlena pomočnica trenerja. S tem je na široko odprla vrata tudi vsem ostalim kolegicam, trenutno je namreč v ligi že 10 pomočnic trenerja. Young je poročal, da je Hammonova zainteresirana za vodenje Knicksov, a si želi stabilnost, ki bi ji jo prinesla vsaj 4-letna pogodba. Poraja pa se vprašanje ali so Knicksi primerna ekipa za korak naprej v njeni trenerski karieri. Namreč, v kolikor bo do dogovora na koncu res prišlo, bo Hammonova vnovič pisala zgodovino, saj so do sedaj ekipe iz lige NBA vodili le moški. Posledično bo pod drobnogledom javnosti in navijačev vsaka njena poteza in tekma, kar pa bi lahko enostavno predstavljalo prevelik pritisk v športno zahtevnem New Yorku.

Foto: Darren Abate/AP

Sorodne objave