Izjemen uspeh košarkarjev do 18 let

Ljubljana/Volos – Slovenska reprezentanca fantov do 18 let se v domovino vrača z bronasto medaljo. Fantje so na tekmi za tretje mesto z 81:57 premagali gostiteljico prvenstva, Grčijo, in Sloveniji prinesli drugo medaljo v kategoriji fantov U18.


V odličnem vzdušju športne dvorane v grškem Volosu so tekmo za tretje mesto bolje začeli domači košarkarji, ki so po petih minutah igre povedli z 2:9. Po minuti odmora na zahtevo selektorja Petra Markovinoviča so se naši fantje otresli začetne treme in s trojko Andreja Stavrova v sedmi minuti prišli na vsega dve točki zaostanka. Domačini so pred koncem četrtine sicer uspeli povišati prednost na +5, vendar je Gregor Glas v zadnjem napadu Slovenije z izjemnim metom za tri točke poskrbel za minimalno prednost Grkov pred nadaljevanjem (12:14).

Po dveh minutah igre v drugi četrtini so prvi zadeli Slovenci, ki so s košem Glasa izenačili na 14:14. Rok Nemanič je s polaganjem popeljal Slovenijo v vodstvo, kar je z zabijanjem nadgradil razigrani Gregor Glas. Vodstvo Slovencev žal ni trajalo dolgo saj so Grki po uspešnem metu za tri točke v 16. minuti ponovno prišli do prednosti, 18:19. Ekipi sta se nekaj minut izmenjavali v vodstvu, po košu Maja Dušaniča ob osebni napaki pa je Slovenija prvič povedla za +3, 24:21. Naši fantje so prednost uspeli zadržati vse do zadnjega grškega napada, ko je ob zvoku sirene za izid 26:27 zadel Andreas Kalogiros.

Po povratku na parket so Slovenci z delnim izidom 6:0 prišli do prednosti petih točk, a so domačini v minuti s kar tremi zaporednimi trojkami izenačili na 36:36. Do konca tretje četrtine sta bili moštvi izenačeni, Alen Malovčič je z atraktivnim zabijanjem Slovenijo ponovno popeljal v vodstvo, nato pa je zadel še Maj Dušanič in Slovenija je pred zadnjo četrtino vodila s 46:42. Dušanič je v tem delu tekme že dosegel dvojnega dvojčka, 14 točk in 11 skokov. V prvem slovenskem napadu v zadnji četrtini sta Žiga Samar in Gregor Glas ponovno odlično izvedla “alley-oop” zabijanje, kar je močno motiviralo naše fante, ki so nato v dobrih treh minutah z delnim izidom kar 18:3 povedli za osemnajst točk. Ko je Rok Nemanič, šest minut pred koncem tekme, po pridobljeni žogi z zabijanjem povišal na 67:46, je bilo v dvorani slišati le še glasne slovenske navijače. Prav Nemanič je v naslednjem napadu uspešno zadel še met za tri točke in prednost Slovenije povišal že na visokih 24 točk. Naši fantje so Grke nadigrali v vseh statističnih kategorijah, v zadnji četrtini pa so bili enostavno neustavljivi.

Gregor Glas je bil z 20 točkami najboljši strelec srečanja, Maj Dušanič pa je v statistiko vpisal 18 točk, 12 skokov, 2 podaji, 3 blokade in 1 pridobljeno žogo ter s skupno valorizacijo 29 postal igralec tekme. Rok Nemanič se je ustavil pri 17 točkah, Žiga Samar pa bil le dve točki oddaljen od ponovnega trojnega dvojčka – 8 točk, 10 skokov, 12 podaj. Bine Prepelič je šestim točkam dodal 14 skokov. Slovenija je tako osvojila drugo medaljo na tekmovanjih v kategoriji fantov do 18 let.

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave