Hrvati ogorčeni: Srbi si lastijo vse uspehe jugoslovanske reprezentance

Z vsakim dnevom, ko smo bližje košarkarskemu svetovnemu prvenstvu na Kitajskem, so večje govorice o morebitnih favoritih za končni naslov. Večina poznavalcev na prvo mesto še vedno postavlja reprezentanco ZDA, za kolajne pa naj bi se udarili še Srbi, Francozi in Španci, močni so tudi Avstralci in Kanadčani. Srbi kot samostojna država zlata iz mundiala še nimajo, je pa v teh dnevih završalo predvsem pri naših južnih sosedih, saj so srbski mediji srbsko reprezentanco postavili za legitimno naslednico jugoslovanske.


Apetiti srbske reprezentance so se dvignili še posebej ob številnih igralskih odpovedih pri Američanih. Srbi bodo poleg Črnogorcev edini predstavniki bivše Jugoslavije na SP. Krajšo so v preteklem kvalifikacijskem ciklu potegnili predsvem Slovenci in Hrvati, sploh zaradi manjka ključnih igralcev. Hrvaško so sedaj razjezili še zapisi srbskega medija B92, ki je zapisal podatek, da je srbska reprezentanca do sedaj nastopila na desetih svetovnih prvenstvih, od koder ima 5 zlatih medalj. Srbski reprezentanci so pripisali tudi 8 naslovov evropskega prvaka in zlato olimpijsko kolajno. Vsi te statistični podatki vključujejo tudi uspehe, ki so se zgodili še za časa Jugoslavije.

Hrvaške medije je ujezilo, da so Srbi njihovo moštvo razglasili za legitimno naslednjico Jugoslavije. Opazili si tudi, da uradna spletna stran srbske košarkarske zveze o uspehih nekdanje skupne države piše v prvi osebi množine in si pri tem celo lasti Krešimirja Čosića, ki velja za enega največjih hrvaških igralcev vseh časov. Enako naj bi bilo celo z nekaterimi slovenskimi imeni kot je Ivo Daneu.

Aleksander Đorđević se je moral ta teden zaradi poškodbe sicer odpovedati Milošu Teodosiću, še vedno pa njegov igralski kader krasijo imena kot so Nikoja Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Marko Gudurić

Sorodne objave