Goran Dragić pred naborom umirja Američane: “Težko, da bodo takšni kot je bil Luka”

Medtem ko je končnica lige NBA v polnem zagonu, pa sta edina slovenska NBA-jevca že nekaj časa doma, oziroma na dopustih. Pred kratkim je izkušenejši iz dvojice za ameriške medije spregovoril tudi o uspehu mlajšega. Goran Dragić je javnost v ZDA posvaril, da vsak neameričan še ne bo Luka Dončić in da je 20-letni Slovenec edinstven primer, saj imajo mladi Evropejci v ligi NBA načeloma še vedno nekoliko težjo pot.


Že nekaj let pred prihodom Luke Dončića čez Atlantik se je v ZDA vzpostavila prava manija okoli novincev v ligi NBA. Američani so v iskanju nove senzacije, novega košarkarskega “goata”. Izraz “goat” (največji vseh časov) se v zadnjem času zelo hitro uporablja, vendar pa je oznaka največkrat zgolj populistično medijsko orožje, ki na igralca prevali gromozanski pritisk. Ko je v ligo NBA vkorakal Luka Dončić, belopolti Evropejec in začel dosegati statistične podatke, nevidene še od časov ko je bil novinec Lebron James, je seveda postal izjemno zanimiv za tamkajšnjo javnost. Luka je najverjetnejši kandidat za novinca leta, ob osebni statistiki 21,2 točki, 6 asistenc in 7,8 skokov na tekmo, pa mu je v pretekli sezoni manjkal zgolj ekipni uspeh z Dallas Mavericksi.

Kot omenjeno pa je ameriška javnost v zadnjih letih nenasitna, ko pride do iskanja novih vzhajajočih zvezd in pravzaprav že v srednješolskih in študentskih letih išče nove potencialne Michaele Jordane. Takšen primer je ob letošnjem naboru Zion Williamson, ki navdušuje na ameriški univerzi Duke. Od 233 igralcev, ki so se za leto 2019 prijavili na nabor, pa je tudi 58 takšnih, ki ne prihajajo iz ZDA. Luka Dončić je z izjemno sezono precej dvignil pričakovanja, ki jih imajo Američani od tujcev, že prej pa so ugled inozemcev v ZDA dvignili Ben Simmons, Giannis Antetokounmpo, Kristaps Porzingis, Nikola Jokić in ostali.

Dragić ne pričakuje novega Dončića

Nekdanji slovenski kapetan meni, da je utopično pričakovati, da bi kdo od letošnjih tujcev ponovil Dončićev uspeh. Svoje poglede je predstavil ameriškemu Sun Sentinelu, pogovor pa je povzel Sportal. “On je eden redkih, ki mu je uspelo. Pred prihodom je igral na visoki ravni v evroligi. Osvojil jo je, postal je MVP.”

Trenutno nikjer drugje ni mladega košarkarja, ki bi se pri 20 letih že lahko pohavil s takšnimi mednarodnimi referencami kot jih ima Dončić. “Luka je eden tistih košarkarjev,” se strinja Dragić. “V tem trenutku ne vidim nobenega, ki bi lahko rekel: ‘Če je uspelo Luki, lahko tudi meni.’ Seveda jim lahko uspe, vendar težko, da bodo takšni, kot je bil Luka.”

Kljub temu, da stigma ki jo imajo v ligi NBA evropski in ostali tuji košarkarji počasi izginja, pa Dragić, ki bo v ponedeljek dopolnil 33 let, iz svojih izkušenj ve, da mladi, ki niso rojeni v ZDA tam uspejo težje. “Če si mlad in iz Evrope, je nekoliko težje. Kar jim lahko rečem, je to, naj delajo trdo, so potrpežljivi, in ko pride priložnost, naj jo zgrabijo z obema rokama. Predvsem naj ne hitijo. Sam nisem hitel. V ligo NBA sem vstopil z 22 leti. Prva leta so bila težka. Sistem igranja je bil drugačen, prav tako jezik, druga država … A sem s svojo kariero zadovoljen,” je še povedal Dragić.

Kakšna prihodnost se obeta Goranu Dragiću

Če je Luka Dončić trenutno zacementiran v Dallasu pa Dragićeva prihodnost ni tako jasna. Pogodba ga na Miami sicer veže še za eno sezono, v kateri bi zaslužil približno 17 milijonov dolarjev, vendar se lahko tudi odloči, da se že letos poda na tržnico. V tem trenutku je jasno, da Miami nima ambicij po spogledovanju z osvojitvijo šampionskega prstana, če pa bi se Dragić želel pridružiti kateri od tovrstnih ekip, bi moral sprejeti finančno manj ugodno ponudbo. V Miamiju se Dragić sicer odlično počuti, je tudi kapetan moštva. Ne glede na to kje bo Goran prihodnjo sezono, pa si bo gotovo želel več sreče z zdravjem, saj je letos zaradi poškodb izpustil kar 46 tekem.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: ESPN, FB Miami Heat

Sorodne objave