Goran Dragić o pripravah na novo sezono v ligi NBA, Zoran Janković ga že vabi v Cedevito Olimpijo

Goran Dragić je pred kratkim sprejel odločitev o nadaljevanju svoje kariere. Še eno sezono ga bomo lahko spremljali v dresu Miamija, s katerim je imel podpisano pogodbo, ki mu je omogočala podaljšanje igranja na Floridi za dodatno sezono. Dragić je že kar nekaj časa v Ljubljani, kjer se pripravlja za novo sezono in tudi sanira stare poškodbe. V intervjuju za Sportal je spregovoril o načrtih za preostanek kariere in umikanju iz medijskih žarometov.


Za Goranom Dragićem je, v celoti gledano, nekoliko slabša sezona kar gre pripisati predvsem poškodbi, ki ga je od parketa oddaljila za kar nekaj mesecev. 33-letnik tudi sam priznava, da mu neigranje ni prineslo najboljšega pogajalskega izhodišča in ravno zaradi tega se je odločil za aktivacijo klavzule o dodatnem letu v svoji pogodbi. Kljub temu pa pravila lige NBA franšizam dopuščajo menjave igralcev, na katere sami največkrat nimajo vpliva. “Nisem Kobe Bryant, ki je imel takšno moč, da ga klub proti njegovi volji ni mogel poslati drugam. S tem se nočem obremenjevati. Ta misel je bolj moteča za družino. Sam pa sem se sprijaznil, da je to pač del tega posla. Jutri te lahko pokličejo in rečejo: ‘Odhajaš.’ Nato si že na letalu in na zdravniškem pregledu, drugi pa poskrbijo za selitev tvojih stvari. Dobra stvar pa je, da ti liga zagotavlja pogodbo,” je za Sportal spregovoril Dragić.

Še štiri sezone v ligi NBA, Janković pa ga vabi k Olimpiji

Kljub temu, da Goran počasi prihaja v veteranska leta, čas ki je do igralcev v ligi NBA neusmiljen, pa sam meni da ima v sebi še nekaj let igranja na najvišjem nivoju. “Še kakšne štiri ‘sezonice’. Morda. Dokler bom užival, bom igral,” pravi starejši od bratov Dragić, hkrati pa se zaveda, da je dolžina kariere tudi zelo odvisna od telesne pripravljenosti. “Zdaj se posvečam predvsem fizični moči. Okrepiti moram koleno, kvadriceps, zadnjo stegensko mišico in zadnjico. Želim biti bolj stabilen. Sledi ustaljen ritem, predvsem delo z žogo. Če bom zdrav, bom storil vse, da se vrnem na svoja stara pota,” je optimističen nekdanji slovenski kapetan. Glede na to, da je Miami sezono zaključil že po rednem delu, ima dovolj časa za pripravo na novo sezono, čas ki ga preživlja v Ljubljani pa ni namenjen samo treningom. “Želim preživeti več časa z družino in prijatelji. Tudi po psihološki plati bi se znova rad dvignil. Vseeno še zdaleč ne pozabljam na košarko. Prav nasprotno, pridno treniram.” Dragić namerava v Sloveniji ostati še približno mesec dni.

Čas, ki ga The Dragon, kot mu pravijo čez lužo, preživlja v domovini izkorišča tudi za medijske obveznosti. V torek zvečer se je tako pridružil pogovornemu večeru #gogitalk, z Juretom Leskovcem, del tega pogovora pa je bil tudi Zoran Janković. Janković je v šali že poskušal rekrutirati Dragića za igranje v novo nastali Cedeviti Olimpiji. “Najprej Zoran Dragić. Gogi, ti imaš še pogodbo v Miamiju. Nato pa prideš, mar ne,” je hudomušno predlagal ljubljanski župan.

Odmikanje iz soja žarometov

Kljub temu, da so intervjuji in snemanja stalna obveznost modernega športnika, pa si želi Goran počasi odmakniti od očesa javnosti. “Še vedno sem Gogi iz Kosez. Želim biti odprt. A včasih je težko. Zaradi moje vloge želi marsikdo stopiti z menoj v stik. Prideš do točke, ko je povpraševanja preprosto preveč. Takrat je pomembno, da zaščitiš svojo družino in sebe. Rad bi se manj pojavljal v medijih, želim biti bolj družinski človek. Ni mi več do snemanj in dolgih intervjujev,” je dejal Gogi.

Prav tako se je dotaknil dejstva, da bo moral na podoben način v ozadje stopiti tudi v garderobi. Pri njegovih letih bo namreč mlajšim igralcem pomagal predvsem z izkušnjami, medtem ko se zaveda da bo njegov čas na parketu vedno bolj omejen. “Veste, pri vsem skupaj je najtežji del ego. Zakaj? Moja glava še vedno razmišlja o tem, da sem najboljši. Da lahko igram najbolje. A na koncu je pač treba popustiti nogo na stopalki za plin, stopiti korak nazaj in začeti na košarko gledati z druge plati,” o vlogi veterana razmišlja Dragić.

Nagrada za novinca leta gre Traeu Youngu

Za konec se je MVP iz evropskega prvenstva leta 2017 dotaknil tudi pred kratkim iztekle sezone v ligi NBA. Po njegovem mnenju si naziv MVP-ja finala definitivno zasluži Kawhi Leonard. “Vsekakor. Čeprav velja dodati, da bi se finalna serija odvijala drugače, če se Golden State na bi znašel v primežu poškodb. Poškodbe so presodile.” Za najboljšega igralca rednega dela sezone je Dragić določil Giannisa Antetokounmpa, prav tako pa po njegovem ni dvoma o najboljšem novincu sezone. Ali pač… “Trae Young,” odgovarja Goran Dragić, že takoj v naslednjem stavku pa se popravi: “Šala. Luka Dončić, seveda. O tem ne bodo niti razpravljali. Ta pokal že ima v vitrini.”

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave