Evropski igralci v NBA v drugačni luči kot nekoč

Odnos Američanov do Evropejcev v ligi NBA se je drastično spremenil. Na to je v pogovoru za hrvaški časnik Večernji list opozoril tudi eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov Toni Kukoč.


V letošnji sezoni v ligi NBA še posebej odmevajo evropska imena. Giannis Antetokounmpo je prvi kandidat za naziv MVP, Luka Dončić je prvi v igri za naslov novinca leta, Dirk Nowitzki pa je bil na ameriških tleh deležen spektakularnega slovesa in neskončnega spoštovanja.

“Naša generacija se je morala najprej dokazovati v Evropi in nato še v ligi NBA. Dražen Petrović, Dino Rađa, Vlade Divac. To so igralci, ki so odpirali vrata. V nas so trenerji iskali slabosti, nihče pa ni uveljavljal naših dobrih plati. Celo Dražen je naletel na velikega evroskeptika Ricka Adelmana, zato je moral v drugem klubu dokazovati, da spada med 15 najboljših v ligi,” v pogovoru s priznanim novinarjem Draženom Brajdićem razmišlja Kukoč.

V istem dihu je trikratni lastnik šampionskega prstana z Chicago Bulls in prvak z reprezentanco na evropski in svetovni ravni omenil tudi Luko Dončića. Poleg pohval na račun našega košarkarja, ki je letos s svojimi predstavami in zrelostjo obnorel tako Dallas kot celotno ligo, je Kukoč opozoril na drugačno plat svoje krstne sezone.

“Jaz sem se moral dve leti dokazovati in se boriti minute. Za Nowitzkega pa se je že po prvem letu govorilo, da lahko dela, kar želi, da mora imeti od 15 do 20 metov. Jaz sem jih lahko imel, če je bil moj odstotek zadetih metov 80-odstoten. Še boljši status ima Dončić, ki ima že kot novinec vsa pooblastila. Lahko meče, kolikor želi. No, vidi pa se, da je za njim nekaj evroligaških sezon in da fant ne ve, kaj je strah,” poudarja 50-letni Dalmatinec, ki se strinja, da bo Luka osvojil lovoriko za novinca leta.

Sorodne objave