Bo Slovenija znova gostila evropsko prvenstvo v košarki?

Kot vse kaže se bo Slovenija znova potegovala za organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva. Vlada je namreč danes podala soglasje Košarkarski zvezi Slovenije po katerem je KZS-ju dala zeleno luč za vložitev kandidature. V skladu s trendom zadnjih let tekmovanje tudi tokrat ne bo potekalo zgolj v eni evropski državi, pač pa se bo le-to razvrstilo v več posameznih državah. Slovenija se bo tako potegovala za organizacijo enega izmed predtekmovanj.


Jernej Pikalo, minister za znanost, izobraževanje in šport se je že prejšnji mesec sestal Matejem Erjavcem in Rašom Nesterovićem, kje so govorili o morebitnem ponovnem sodelovanju pri organizaciji evropskega prvenstva. V igri naj bi bile ljubljanske Stožice, ki bi po letu 2013 znova gostile evropsko reprezentančno košarko.

KZS je dobila nujno potrebno podporo ministra in države in je FIBI že poslala uradno kandidaturo za organizacijo ene od skupin Eurobasketa 2021. Ob morebitni uspešni kandidaturi mora KZS FIBI nakazati kar 2,5 milijona evra, kar je skorajda enako letnemu proračunu zveze. Zato je podpora države izredno pomembna tudi iz finančnega vidika. Državo smo zaprosili za donacijo oziroma neko vrsto posojila, saj si košarkarska zveza ne more privoščiti, da bi sama vnaprej nakazal Fibi Europe ta denar. To je praktično ves letni proračun zveze. Vemo pa iz izkušenj evropskega prvenstva 2013, da se ta vložek povrne po koncu prvenstva, ko pritečejo sredstva od prodaje vstopnic in pokroviteljev,” je za MMC povedal Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije.

Polej Slovenije za za organizacijo potegujejo tudi Češka, Estonija, Gruzija, Italija, Nemčija in Madžarska, FIBA pa naj bi svojo končno odločitev sprejela julija.

Sorodne objave