Dirk Nowitzki se je poslovil s 30 točkami, nov trojni dvojček Luke Dončića

Danes ponoči so Dallas Mavericksi odigrali še predzadnjo tekmo v sezoni in zadnjo pred domačimi navijači. Premagali so Phoenix Sunse (120-109), celoten obračun pa je potekal v znamenju legendarnega Dirk Nowitzkega. Bavarec je po 21 sezonah v ligi NBA tokrat še zadnjič stopil na parket American Airlines Arene in se poslovil od svojih navijačev. Ob tem je dosegel kar 30 točk, s čimer je postal najstarejši igralec lige NBA, ki mu je na eni tekmi uspelo doseči tolikšno število košev. V senci čustvenega slovesa je blestel tudi Luka Dončić, ki je dosegel že svoj osmi letošnji trojni dvojček (21 točk, 16 skokov in 11 asistenc).


Večer je minil v znamenju številk 41.21.1, ki zaznamujejo enainštiridesetico, ki jo Dirk nosi na dresu, enaindvajset odigranih sezon, od tega vse pri eni franšizi, pri Dallas Mavericksih. Organizatorji so za vse navijače pripravili tudi posebne maske, ki so predstavljale slogan: “Vsi smo Dirk”. S svojo obutvijo na tekmi je posebno posvetilo soigralcu namenil tudi Luka Dončić, na njegovih čevljih je ob Dirkovi podobi pisalo “Hvala Dirk”. Ob upokojitvi so Nowitzkega v Dallasu pospremile tudi številne legende košarke. Nagovor so Nemcu po tekmi namenili Charles Barkley, Scottie Pippen in Larry Bird. Nekaj besed je navijačem, ob navalu emocij namemil tudi Nowitzki sam. “Preveč je ljudi, ki bi si zaslužili zahvalo. Ne le za danes, ampak za vseh 21 let. Predvsem lastnik kluba, trener in navijači. Veliko je bilo nihanj, a ves čas ste bili ob meni. To cenim. “Jasno, tu so tudi soigralci. Tudi njim gre zahvala. Bili so zelo potrpežljivi. Verjetno sem jih v vseh teh letih zbral vsaj 200. Hvala tudi vsem prijateljem in staršem, ki so tukaj. Hvala tudi košarkarjem Phoenixa, ki so mi dovolili, da mečem in zadevam,” se je še pošalil Dirk.

Odličen strelski izkupiček Nemca

Dirk Nowitzki je takoj po začetku srečanja spomnil na najboljše čase, saj je zadel prvih 10 točk za Dallas. Skozi obračun je odlično metal za tri točke, kar nekajkrat pa je zadel tudi s svojim značilnim “fadeaway” metom. Navijači v American Airlines Areni so se najbolj razveselili njegovega zabijanja v tretji četrtini. 30 točk je dosegel v slabih 30 minutah. Gledano skozi celotno kariero je Nowitzki sicer na šestem mestu večne lestvice lige NBA po številu doseženih točk. Odigral je 1520 tekem v rednem delu sezone in še 145 v končnici. Nepozabno zanj je bilo zlasti leto 2011, ko je osvojil svoj edini šampionski prstan, ki je hkrati tudi edini v zgodovini franšize Dallas Mavericks.

Nova odlična predstava Dončića

Čeprav oči tokrat niso bile uprte v slovenskega košarkarja, pa je ta znova prikazal dobro predstavo. Na parketu je prebil 32 minut v katerih je dosegel 21 točk, 16 skokov in 11 asistenc. To je že njegov osmi trojni dvojček v sezoni in na ta način Luka ostaja eden izmed glavnih kandidatov za novinca leta.

Na drugi strani je Phoenix zabeležil še 58. letošnji poraz, pomagal pa ni niti odličen strelski večer Jamala Crawforda, ki je zabeležil kar 51 točk. Dallas Maverickse do konca sezone čaka zgolj še obračun proti San Antonio Spursom, ki bo potekal v noči na četrtek.

Sorodne objave