Derrick Williams: Od 2. mesta na naboru do evropske košarke

Derrick Williams je bil leta 2011 kot drugi izbran na enem močnejših naborov tega desetletja. Pred njim je bil zgolj Kyrie Irving, katerega kariera je poletela s svetlobno hitrostjo, Williams pa je v Ameriki zašel v slepo ulico. Kljub temu, se je ameriški košarkar več kot našel v Evropi, za katero trdi, da je vse bližje najmočnejši ligi na svetu.


V uvodni sezoni pri Volkovih iz Minessote se ni uspel proslaviti, podobno tudi v drugi in tako naprej. Po neuspelem obdobju v Minnesoti so sledile še daljše in krajše avanture pri moštvih Sacramento Kings, New York Knicks, Miami Heat, Cleveland Cavaliers in Los Angeles Lakers. Vse pa so se za Williamsa končale bolj kot ne klavrno. Kmalu je bilo 28-letniku jasno, da na ameriških tleh svojega mesta ne bo našel.

V sezoni 2018 se je tako pridružil münchenskemu Bayernu, kjer se je njegov indeks dvignil. V zadnji sezoni je na 29 tekmah v povprečju zbral dobrih 13 točk in nekaj več kot 4 skoke na tekmo. Zaradi dobrih lanskih predstav so se zanj pojavili številni snubci, po Williamsovih besedah pa tudi iz lige NBA in Kitajske.

Kljub temu se je Američan odločil za nadaljevanje pri turškemu Fenerbahčeju, nad ligo NBA pa še ni obupal: “Številni ljudje so prehitri, ko gre za odpisovanje igralcev, ko jim ne uspe to, kar od njih pričakujejo. A to me ne moti, kvečjemu je to poskrbelo, da sem začel še bolj garati. Nikomur se ne želim dokazati. Košarko igram zase, za svojo družino, soigralce in trenutno moštvo. V mladosti sem vse ponudbe sprejel na prvo žogo. Nisem veliko razmišljal, saj mi je bilo nastopanje v NBA že samo po sebi privilegij, a sedaj je drugače. Mislim, da je zame najbolje, če še naprej igram v Evropi. Seveda bi bil povratka v ZDA vesel, a se nanj najprej želim maksimalno pripraviti. V Evroligi napredujem iz tekme v tekmo, zato je nadaljevanje evropske kariere logičen korak,” je bil iskren Williams.

Nekdanje prvo ime arizonske univerze ob tem pravi, da je bil odhod v Evropo zadetek v polno in dodaja, da se klubska košarka na stari celini iz leta v leto izboljšuje. “Pri Bayernu se mi je prvič v karieri pripetilo, da nisem razmišljal o ligi NBA. Mladi košarkarji bi storili vse, da pridejo do tja. Seveda so ZDA obljubljena dežela za nadobudne igralce, a ko malce dozoriš, vidiš, da to ne drži popolnoma. V Evropi se igra bolj premišljena, taktično dovršena košarka. V Ameriki ljudje pričakujejo, da na tekmo zabeležiš 25 točk in 15 asistenc, prispevek ekipi pa se postavi na stran. Tukaj se bolj ceni, kaj posameznik stori za kolektiv, osebna statistika pa ni tako pomembna. Liga NBA še vedno ostaja moj cilj, saj sem o tem sanjal vse življenje, a v Evropi se igra prav tako dobra košarka. Za vsakogar bi bilo koristno, da se nekoč preizkusi tudi na stari celini.”

Sorodne objave