Jose Calderon karieri pomahal v slovo

Španski košarkar Jose Calderon je pri 38 letih oznanil konec svoje dolgoletne kariere. Kljub umiku od igralske kariere, pa se Calderon ne bo umaknil iz košarke. Prevzel bo namreč vlogo posebnega asistenta v NBPA.


Calderona so oboževalci košarke lahko aktivno spremljali kar 20 let. Svojo kariero je namreč pričel sedaj že precej oddaljenega leta 1998. Leta 2005 je prvič zaigral v ligi NBA, kjer je zbral kar 935 nastopov, od tega 40 v končnici. Osem zaporednih sezon je prebil pri Toronto Raptorsih, krajše epizode pa je imel tudi z Detroit Pistonsi, Dallas Mavericksi, New York Knicksi, Los Angeles Lakersi, Atlanta Hawksi in Cleveland Cavaliersi.

Njegovo karierno povprečje rednega dela lige NBA znaša 8,9 točk, 5,8 asistenc in 2,4 skoka. Bil je izredno natančen izvajalec prostih metov, saj jih je izvajal kar 87,3%. Nekoliko slabšo statistiko je Calderon zbiral v končnicah, saj ta znaša 6,5 točke, 3,1 podaje in 1,4 skoka.

Poleg nastopanja v ligi NBA je Calderon uspešno igral v španskem prvenstvu in v Evroligi.  V slednji je med letoma 2002 in 2005 zbral 58 nastopov. Še posebej pa je Calderona zaznamovalo nastopanje za špansko reprezentanco. Uspešen je bil že v mladinskih kategorijah, saj ima eno zlato medaljo z mladinskega svetovnega prvenstva U19 iz Portugalske leta 1999, zbral pa je tudi zlato (Bulgarija 1998) in bronasto medaljo (Makedonija 2000) na evropskih prvenstvih. Vsi te uspehi v mladinskih kategorijah so napovedovali izredno močno špansko člansko reprezentanco. Ta je v naslednjem desetletju žela velike uspehe, Calderon pa je bil zraven pri številnih. Ima dve srebrni in eno bronasto olimpijsko medaljo, eno zlato medaljo s svetovnega prvenstva,  ter eno zlato medaljo, dve srebrni in eno bronasto iz EuroBasketov.

Reprezentančni dres je zadnjič oblekel prav na OI leta 2016 v Riu De Janeiru, ko je z rojaki posegel po bronu. Sedaj prevzema vlogo asistenta Michelu Robertsu, ki je direktor NBPA (sindikat za košarkarje v ligi NBA).

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Eurohoops

Sorodne objave