Dallas razbil mit o Luki Dončiću

Luka Dončić je eden izmed treh kandidatov za novinca leta skupaj s Treaom Youngom in DeAndre Aytonom. Young in Dončičlć sta pričakovana glavna favorita, prvi pa je po atomskem začetku Luke na polovici sezone začel žaromete usmerjati nase. Z izjemnimi predstavami Younga v drugem delu sezone, se je boj za novinca leta šele zares začel.


Košarkar Atlanta Hawks ima podporo tudi s strani nekaterih NBA zvezd. »Trae je novinec leta« v en glas trdijo Donovan Mitchell, Kyle Kuzma in tudi Blake Griffin. Z njegovim vzponom pa se je rodila ideja, da je Dončićeva foma po All Star premoru padla. Ta padec analitiki zelo radi povezujejo z zimskim dogovorom o prestopu Kristapsa Porzingisa, zaradi česar so moštvo zapustili DeAndre Jordan, Dennis Smith Jr. in Wesley Matthews. S prodajo omenjenih košarkarjev naj bi Dončićeva igra “zbledela”, prav s temi besedami pa je mnenje, da bi si morala Dončić in Young priznanje za novinca leta deliti, upravičil eden najboljših centrov vseh časov Shaquille O’Neal.

Ne glede na to v Dallasu močno nasprotujejo proti tovrstnim teorijam. Prepričani so da gre zgolj za lažen prikaz in ustvarjanje vtisa, da je bitka za novinca bolj izenačena, kot je v resnici. Trditve so podkrepili s številkami, ki pričajo, da je bil Ljubljančan po izgubi soigralcev toliko bolj dominanten, mit o slabši drugi polovici pa je zgolj farsa za medije.

“Razširilo se je mnenje, da se je Dončićev vpliv po odhodu Jordana, Smitha in Matthewsa tako drastično zmanjšal, da je bitka za novinca leta kar naenkrat postala povsem izenačena med Lukom in Traejem Youngom. Nekdo je pošteno brcnil v temo,” so zapisali na uradni spletni strani Dallas Mavericks. “V 49 tekmah pred prodajo je Dončić dosegel 20 točk ali več na 27 tekmah, 10 skokov ali več na sedmih tekmah in 10 podaj ali več na štirih tekem, zbral pa je tudi dva trojna dvojčka. V 23 tekmah po prodaji je dosegel 20 točk ali več na 16 tekmah, 10 skokov ali več na 15 tekmah, 10 podaj ali več na šestih tekmah in temu dodal šest trojnih dvojčkov.”

V Lukovem klubu so se zanj res zavzeli in so prepričani, da je lovorika za novinca leta praktično že njegova. “Lahko vam je Trae bolj všeč kot Luka. To je vaša pravica. A če trdite, da je Dončićeva forma po prestopnem roku padla… Ne samo, da to ne drži, ampak celo zmanjšuje težo vašemu argumentu,” še sporočajo iz Dallasa.

Sorodne objave