Cedevita Olimpija: “O Martinu Kramplju so poročali tudi Američani”

Kar se tiče ljubljanske košarke smo bili v zadnjem času priča skoraj tektonskim premikom. Svoj kapital je v Stožice prenesla hrvaška Cedevita in s tem povzročila združitev dveh klubov v Cedevito Olimpijo. Posledica spojitve dveh klubov je večji budget, ki je omogočil sestavo konkurenčnejše ekipe. V moštvu je precej manj mladih igralcev kot v lanski Olimpiji, jedro podmladka pa prav gotovo predstavlja 24-letni Martin Krampelj, čigar sezona 2019/2020 bo sploh prva profesionalna.


Martin Krampelj je eden izmed redkih slovenskih športnikov, ki je kar 4 leta preživel kot študent na ameriški univerzi Creighton v Nebraski. Pri tem je uspešno nastopal v študentski ligi NCAA in na naboru za las zgrešil eno izmed mest, ki bi ga peljalo v ligo NBA. Slovenskih košarkarjev, ki bi se odločili za podobno pot vsekakor ni veliko. “Za vsakega ni. Zdaj smo videli nekaj deklet in fantov, ki so odšli tja, a se nato vrnili. Odvisno je, v kakšnem okolju si. Jaz sem bil v zelo mirnem okolju. Imel sem se super, diplomiral sem, igral košarko na visoki ravni, se veliko naučil in razvil kot oseba,” je za Sportal povedal Krampelj.

V sezoni kateri je diplomiral je za Creighton odigral skupaj 35 tekem. Tekme v ligi NCAA so precej ostre in naporne, zaradi česar se Krampelj ne boji dejstva, da ga v prihodnji sezoni čaka še enkrat tolikšno število tekem. Zaradi visokega tekma je v pretekli sezoni staknil tudi poškodbi kolen, ki pa sta sedaj sanirani. “Res se je vrnil na enkraten način, tudi Američani so o tem poročali. Na to smo lahko zelo ponosni. Kar zadeva število tekem, bi vsekakor lahko bila težava, saj je razlika v številu velika,” priznava športni direktor Sani Bečirović. Kljub temu Krampelj verjame, da to zanj ne bo prevelik izziv.

Rimac: “Zagotovo bo potreboval čas”

O svojem novem varovancu ima visoku mnenje tudi Slaven Rimac, ki poudarja, da prilagoditev na evropski način igranja ne bo lahka. “Ameriški način dojemanja športa je malo bolj prilagodljiv, pri nas pa pravimo, da je vsaka žoga pomembna, vsaka posest je pomembna, vsak napad je pomemben. Zagotovo bo potreboval čas, da se bo prilagodil, a ima potencial. V njegovih rokah je, da dela stoodstotno.”

V pretekli sezoni je Grosupeljčan dosegal povprečje 13,5 točke in 6,9 skoka na tekmo. Visoke ambicije ima tudi tokrat. “Verjamem, da bo že v tej krstni evropski sezoni ali pa v domači sezoni pokazal, za kakšnega igralca gre, in ga bo imelo ljubljansko občinstvo zelo rado,” dodaja Bečirović.

Sanje o ligi NBA so še žive

“Vsak se bo boril za svoje minute. Tako bo najbolj pošteno, tako bo najbolj borbeno in tako bo največ zmag,” napoveduje Krampelj, ki se ne boji zdrave tekmovalnosti v moštvu. Kljub temu, da mu na letošnjem naboru ni uspela uvrstitev v ligo NBA, pa 24-letnik sanj še ni opustil. “Ne, to je samo dodatna motivacija. Za to sezono sem zelo motiviran, da zrastem in postanem še boljši igralec,” je zaključil obetavni košarkar, ki se je znašel tudi na širšem seznamu selektorja Trifunovića.

Avtor: Timotej Prosenc

Sorodne objave