Bo po novem en prosti met veljal za tri točke?

NBA G-liga je na pragu radikalne spremembe, kjer bo en prosti met veljal za dve ali celo tri točke! Če bo temu tako, je samo vprašanje časa, kdaj se bo ta način igranja preselil tudi v samo ligo NBA.


Po poročilih ESPN novinarja Zacha Lowea, bo NBA G-liga v novi sezoni implementirala novo eksperimentalno pravilo, pri katerem se bo vsak met pod prekrškom nagradil z zgolj enim prostim metom. Ta edini prosti met pa ne bo več štel za eno točko temveč za dve ali pa tri. Torej, če košarkar pod prekrškom zgreši met z razdalje, bo njegov zadet prosti met štel tri točke. Enako velja za mete za dve. Ta »drastična« sprememba naj bi imela pozitiven efekt na pretočnost in tempo igre, prav tako pa bi skrajšala dolžino tekem.

Po izračunanih številkah naj bi bila sleherna tekma v povprečju tako skrajšana za 6-8 minut. Razlog tiči predvsem v dolžini zdajšnjih tekem G-lige, ki navadno trajajo dobre dve uri, sprememba pa naj bi ta čas postavila pod 120 minut, kar je idealna cifra za programsko oddajanje. Po tovrstni spremembi oz. oddajnemu času se medijem cedijo sline že vrsto let.

V G-ligi bosta nato zadnji dve minuti (in po možnosti podaljšek) zopet odigrani po tradicionalnem pristopu do prostih metov, kot ga vsi poznamo. Vredno je omeniti tudi, da se bodo zadeti meti pod prekrškom po drugi strani skozi celotno tekmo še vedno nagradili z dodatnim prostim metom.

Sorodne objave