Bo Olimpija hrvaška ali Cedevita slovenska?

Novice o morebitni združitvi ljubljanske Petrol Olimpije in zagrebške Cedevite begajo številne navijače obeh klubov. Ni namreč povsem znano kako bi takšno sodelovanje potekalo in kaj bo to s tekmovalnega vidika pomenilo v naslednji sezoni. Kot trenutno kaže naj bi na novo spojeni klub imel pravico nastopa v Evropi in sicer v Eurocupu.


Zapletena situacija Ljubljančanom ob združitvi očitno prinaša nekatere ugodnosti. Cedevita si je namreč v lanski sezoni, kot polfinalist lige ABA, priborila vozovnico za igranje v Evropi. Petrol Olimpija je o slednji možnosti zaradi zadnjega mesta v istem tekmovanju do nedavnega lahko le sanjala, sedaj pa bo kot kaže celo edini slovenski predstavnik, ki bo v prihodnji sezoni nastopal v evropskih pokalih. Državni prvak Sixt Primorska se je možnosti igranja v fibini Ligi prvakov namreč že odpovedala in se bo v celoti posvetila igranju v ligi ABA in državnem prvenstvu. Ob vsem tem bi Hrvaška na koncu celo ostala brez kluba v evropskih tekmovanjih, saj se je Cibona kot zmagovalec državnega prvenstva, podobno kot Primorska, temu odrekla. Ker naj bi Cedevita svojo vizo za Eurocup prenesla v Slovenijo, bodo pri naših južnih sosedih tako ostali brez evropskega predstavnika.

Jutri novinarska konferenca v Stožicah

Tako slovensko kot tudi hrvaško javnost bega tudi vprašanje ali bo šlo pri združitvi za popolno simbiozo ali pa bo klub pretežno hrvaški, oz. slovenski. Prvi dejavnik, ki bo že pokazal kam se bo prevesila tehtnica je imenovanje trenerja. Pogodbo s Petrol Olimpijo ima Jure Zdovc, enako pa na strani Cedevite velja za Slavena Rimca. Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da bo dirigentsko paličico moštva združenih klubov prevzel slednji.

Pri Petrol Olimpiji so za torek sklicali novinarsko konferenco, ki bo najverjetneje odgovorila na večino neznank. Na konferenci bosta nastopila tako predsednik Olimpije Tomaž Berločnik, kot tudi predsednik Cedevite Emil Tedeschi. Za projekt Cedevita Olimpija vlada izjemno veliko zanimanje, tako da gre na konferenci v Stožicah pričakovati tudi okoli 20 hrvaških novinarjev.

Na Hrvaškem v dvomih

Odkar je Tedeschi oznanil selitev iz hrvaškega prostora in morebitno selitev v Ljubljano, so na Hrvaškem skeptični. Sicer se Cedevita ni nikoli zares usedla v srca Zagrebčanov, je pa vseeno prisotno razočaranje zakaj se Tedeschi ni odločil za sodelovanje s katerim od hrvaških klubov. Znano je, da spojitev z mestnim rivalom, Cibono, ni uspela, hrvaškemu selektorju Veljku Mršiću pa je žal, da Cedevita svojega kapitala ne bo vložila v Split, Zadar, oziroma kakšno drugo hrvaško mesto. Še bolj kritičen je bil legendarni hrvaški strokovnjak Mirko Novosel. “Ali veste, kako malo ljudi gleda tekme Olimpije,” je Novosel pomenljivo vprašal hrvaško javnost. “No, naša košarka pa s tem nič ne izgublja. Zdaj imamo pogoje za enakost klubov, pri čemer bi tudi zveza morala poseči in omejiti število tujcev. Cedevita ni bila dominantna zaradi strokovnega dela, ampak zaradi denarja,” so Novoselovo izjavo zapisalu na Sportalu.

Na morebitne odgovore o spojitvi klubov bo tako potrebno počakati do jutrišnjega dneva.

Sorodne objave