Argentinske košarkarice 15 minut pred tekmo tekle v trgovino po prave drese

Argentinski mediji poročajo o »škandalu v ženski košarki«, po tem ko je njihova reprezentanca že ostala brez polfinala panameriških iger zaradi napake v garderobi. Delegati so namreč ocenili, da so na tekmo s Kolumbijo Argentinke prišle s preveč podobnimi dresi, zato so tekmo registrirali v korist Kolumbijk z 20:0.


Vse skupaj se je zgodilo v dvorani Eduarda Dibosa v perujski Limi. Argentinsko žensko košarkarsko reprezentanco je čakala tekma skupinskega dela panameriških iger s Kolumbijo, namesto bele opreme pa so na parket Argentinke prišle v modrih barvah dresov. Sledilo je posredovanje delegatov (in posledična diskvalifikacija), ki so odločili, da zaradi osnovnošolske napake argentinske reprezentance tekmo registrirajo z 20:0 v korist Kolumbijk.

»Škandal. Lastna napaka zaradi pomanjkanja profesionalnosti,« so zapisali argentinski novinarji, medtem ko je predsednik argentinske zveze Federico Susbielles odgovornost za ‘logistično’ napako že prevzel nase.

Po himnah obeh reprezentanc so sodniki nemudoma opazili, da sta obe ekipi v modrih dresih oz. da Argentinke niso v belih opravah, kot je bilo sprva predvideno. V skladu s pravili je imel argentinski tabor nato 15 minut časa da zadevo reši in prišlo je do kaosa. Obrnili so se kar v najbližjo trgovino in nakupili bele majice, ki bi jih igralke oblekle čez modre drese. A po pravilih morajo biti na majicah jasno vidne številke, tako da funkcionarji zelene luči za začetek tekme niso dali. Z diskvalifikacijo se je Argentina z drugim »porazom« v skupini B poslovila od polfinala panameriških iger.

Argentinski mediji sicer še pišejo, da bi se tekma sicer lahko začela, če bi se s tem strinjali v kolumbijski reprezentanci. A ti so se odločili, da si na takšen način ne želijo odigrati tekme in s »kazenskim« izidom 20:0 so Kolumbijke prišle do napredovanja v polfinale.

Po škandalu, ki je močno pretresel argentinsko športno javnost, sta svoj odstop že podala vodja delegacije Hernan Amaya in direktorica razvoja ženske košarke Karina Rodriguez. O (ne)sprejetju odstopov bo odločal izvršni odbor argentinske košarkarske zveze.

Sorodne objave