Državni prvaki pod novim imenom

Konec septembra 2016 se je v Kopru začela pisati nova košarkarska zgodba. Pod znamko Primorska sta tedaj sodelovanje sklenila ŠD Koš Koper in KK Lastovka, ki v sezono 2019/20 združena v KK Koper Primorska tudi formalno stopata kot eno.


Potem ko je v prvih treh letih obe (formalno ločeni) košarkarski sredini (ŠD Koš Koper in KK Lastovka) povezovalo le sodelovanje, je bila na upravnih organih v preteklih dneh tudi uradno odobrena njuna spojitev. Novo društvo bo nosilo ime Košarkarski klub Koper Primorska, s sedežem v največjem obalnem mestu. Pod tem imenom bodo po novem nastopale vse mlajše starostne kategorije, članska zasedba pa bo še naprej nastopala z imenom generalnega sponzorja, podjetja Sixt Slovenija.

Primorkam in Primorcem želimo vrniti vrhunsko košarko!” je bilo eno glavnih sporočil snovalcev projekta Primorska, zbranih okoli idejnega vodje Gregorja Vuge, jeseni pred tremi leti. Njihovi načrti so se tudi uresničili. Primorska lahko znova spremlja vrhunsko košarko, v sanjski sezoni 2018/19 najboljšo v Sloveniji. Članska zasedba Sixt Primorska je namreč visoko pod strope dvoran dvignila vse tri slovenske lovorike (Superpokala Slovenije, Pokala Spar, Lige Nova KBM), obenem pa osvojila še Ligo ABA 2 in se tako izstrelila v družbo najuglednejših klubov s področja nekdanje skupne države.

V Kopru je bilo v tem času potrebno postaviti še boljše temelje za delo v mladinskem pogonu, ki je iz leta v leto bolj številčen. Koper Primorska bo v okviru interesnih dejavnosti še naprej delovala na vsaj sedmih osnovnih šolah znotraj MO Koper, od koder se lahko mladi nadobudneži kasneje pridružijo trenažnemu procesu. Že to jesen koprski klub čaka precejšen izziv, saj se bo v tekmovanje pri mlajših starostnih selekcijah podalo kar 13 fantovskih ekip – po tri v kategoriji do 11, 13 in 15 let ter po dve v kategorijah do 17 in 19 let. Velika prelomnica v četrti sezoni delovanja pod imenom Primorska čaka tudi člansko zasedbo, ki se bo po osvojitvi druge regionalne lige od jeseni dalje prvič merila med regionalno elito.

Z združitvijo je novo formirani KK Koper Primorska dobil tudi novo vodstveno strukturo. Dosedanji idejni vodja Gregor Vuga je zavzel mesto predsednika kluba, kot podpredsednik pa v koprski košarki še naprej ostaja tudi Matjaž Hrabar, do nedavnega predsednik ŠD Koš Koper.

“Ko smo pred tremi leti začeli graditi novo primorsko košarkarsko zgodbo, smo si zadali jasne cilje, od katerih nismo odstopali. Del njih smo že uspeli doseči, a se pri njih ne nameravamo zaustaviti. Vedno znova najdemo motive, ki nas ženejo naprej k novim uspehom. Primorcem in Primorkam smo vrnili vrhunsko košarko, ki bo v novi sezoni z nastopi v elitni regionalni Ligi ABA dobila novo poglavje. V klubu se tega že neizmerno veselimo in verjamemo, da pri naših podpornikih ni nič drugače,” pove Vuga in obenem dodaja: “Da bodo organizacijski in birokratski postopki v prihodnje bolj enostavni, smo v minulih dneh uspešno spojili formalno ločeni društvi ŠD Koš Koper in KK Lastovka, ki sta do sedaj sodelovali pod znamko Primorska. Novonastali klub bodo tvorile vsako leto številčnejše mlajše selekcije Koš Kopra ter članska ekipa, ki je do sedaj z licenco KK Lastovka pod imenom Sixt Primorska uspešno nastopala v prvi slovenski ligi ter mednarodnih tekmovanjih. Snovanje imena novonastalega kluba je bilo precej logično. Koper nam omogoča vrhunske pogoje za nemoteno delo, medtem ko se okoli znamke Primorska že dlje časa vije rdeča nit celotne zgodbe.”

Novonastali Košarkarski klub Koper Primorska se ponaša tudi z logotipom, ki ga pretežno sestavljajo modra in rumena barva, sicer odtenka mesta Koper. Osrčje logogotipa bo še naprej tvoril tiger, ki je bil zvesti spremljevalec članskih koprskih košarkarjev že v minulih treh letih obstoja znamke Primorska. Tiger je najprej zaživel v digitalni različici, v letu 2017 pa tudi v realnem svetu kot velika maskota. Slednji ni bil izbran naključno, saj gre pravzaprav za TIGR-a, torej za parafrazirano izpeljanko kratice (Trst, Istra, Gorica, Reka), v Sloveniji dobro znane kot ime za revolucionarno organizacijo primorskih protifašistov.

Foto: KK Koper Primorska

Sorodne objave