Znani nasprotniki Slovenije v kvalifikacijah za EuroBasket 2021

Na današnjem žrebu je Slovenija dobila nasprotnike, s katerimi se bo morala pomeriti v kvalifikacijskem ciklu za prihajajoči EuroBasket. Evropsko prvenstvo bodo, podobno kot pred dvema letoma, gostile štiri države (Nemčija, Italija, Češka in Gruzija).


Vladimir Boisa, stari znanec slovenskih košarkarskih krogov, je kot slovenske nasprotnike izžrebal Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino (skupina F). Slovenija bo nosilka te skupine.

Kako bodo potekale kvalifikacije

Za EuroBasket je na voljo še 20 prostih mest. Štiri so že rezervirana za gostujoče države. V kvalifikacijah je 32 reprezentanc razdeljeno v osem skupin, srečanja pa bodo potekala v treh terminih (17. – 25. 2. 2020, 23. 11. – 1. 12. 2020 in 15. – 23. 2. 2021). Na prvenstvo bodo napredovale tri ekipe iz vsake skupine. Štiri mesta so rezervirana še za reprezentance iz dodatnih kvalifikacij (Albanija, Belorusija, Danska, Slovaška, Ciper, Romunija, Luksemburg, Kosovo, Velika Britanija, Švica, Portugalska in Islandija).

Slovenija bi morala kot aktualni evropski prvak s kvalifikacijami gladko opraviti in se pridružiti eni izmed gostiteljic v skupini. Gostujoča mesta so Koeln, Berlin, Milano, Tbilisi in Praga.

Brez NBA igralcev

Glede na kvalifikacijska okna v katerih bodo potekale tekme, evropske reprezentance znova ne bodo mogle računati na NBA igralce. Za Slovenijo tako ne bo igral Luka Dončić, glede na govorice, da se mu obeta prestop v NBA, bo manjkal tudi Vlatko Čančar. V primeru igranja na EuroBasketu pa bosta oba košarkarja najverjetneje del slovenske reprezentance. Kar se tiče iger v kvalifikacijah je zaenkrat vprašljiva tudi usoda Klemna Prepeliča, saj še ni jasno ali bo še naprej igral za Real Madrid.

Kvalifikacijske skupine:

Skupina A: Španija, Poljska, Izrael, ekipa iz dodatnih kvalifikacij 1.

Skupina B: Rusija, Italija, Severna Makedonija, Estonija

Skupina C: Litva, Češka, Belgija, ekipa iz dodatnih kvalifikacij 2.

Skupine D: Hrvaška, Turčija, Nizozemska, Švedska

Skupina E: Srbija, Finska, Gruzija, ekipa iz dodatnih kvalifikacij 3.

Skupina F: Slovenija, Ukrajina, Madžarska, Avstrija

Skupina G: Francija, Nemčija, Črna gora, ekipa iz dodatnih kvalifikacij 4.

Skupina H: Grčija, Latvija, BiH, Bolgarija

Foto: KZS/www.alesfever.com

Sorodne objave