Znana sestava članskih lig za tekmovalno sezono 2023/24

Ljubljana – Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje o izdanih tekmovalnih licencah, posredovanih prijavah klubov, izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij je Tekmovalna komisija KZS objavila pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih za tekmovalno sezono 2023/2024. Rok za prijavo ekip v 4. SKL je petek, 18. avgust do 12. ure. Prvenstvo se bo s prvim kolom začelo 30. septembra.


Glede na tekmovalne dosežke v pretekli sezoni je v moški konkurenci prišlo do dveh sprememb. Prijave za tekmovanje v sezoni 2023/2024 namreč ni oddala ekipa Medvod, tako da bo status drugoligaša zadržala ekipa Celja. V tretji ligi pa bo še naprej nastopala zasedba Bistrice. V ženski ligi pa bomo znova spremljali osem ekip, saj se pod članske koše vrača ekipa Domela iz Škofje Loke. V Pokalu Spar bo nastopilo 50 moštev, medtem ko bo v ženskem pokalnem tekmovanju nastopilo 11 ekip.

1. SKL (11 ekip)

Predviden začetek: sobota, 30. september 2023
CEDEVITA OLIMPIJA, ECE TRIGLAV KRANJ, GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR, HOPSI POLZELA, ILIRIJA, KANSAI HELIOS DOMŽALE, KRKA, LTH CASTINGS, ROGAŠKA, ŠENTJUR, TERME OLIMIA PODČETRTEK

1. DEL TEKMOVANJA
V tekmovalni sezoni 2023/2024 tekmovanje poteka po trikrožnem ligaškem sistemu (27. kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja.

Izvršni odbor KZS lahko izjemoma dovoli največ enemu klubu, da članska ekipa ne sodeluje v prvem delu tekmovanja, v kolikor so izpolnjeni naslednji pogoji:

a. ekipa je v pretekli tekmovalni sezoni zasedla prvo ali drugo mesto v državnem prvenstvu (državni prvak in udeleženec tekem/razigravanja za naslov državnega prvaka);

b. ekipa sodeluje v dveh mednarodnih tekmovanjih, v katerih se v prvem delu ligaškega tekmovanja odigra najmanj 10 kol (Basketball Champions League, Euroleague ali ULEB Cup) in v ABA 1 ligi.

c. če ekipa sodeluje v ABA 1 ligi in je prijavljena za sodelovanje v Basketball Champions League ali ULEB Cup, vendar mora pred tem odigrati kvalifikacije za nastop v ligaškem delu tekmovanja, se v primeru ne uvrstitve ekipe v ligaški del mednarodnega tekmovanja, priključi ostalim ekipam v 1. delu tekmovanja 1. SKL.

Zadnjeuvrščena ekipa prvega dela tekmovanja v naslednji tekmovalni sezoni sodeluje v tekmovanju 2. SKL, v tekmovanje 1. SKL se uvrsti prvouvrščena ekipa 2. SKL.

2. DEL TEKMOVANJA
Osem najbolje uvrščenih ekip se uvrsti v končnico za naslov državnega prvaka. V kolikor ekipa ne sodeluje v 1. delu tekmovanja se v končnico uvrsti sedem najbolje uvrščenih ekip 1. dela tekmovanja in ekipa, ki ne sodeluje v 1. delu tekmovanja. Ekipa, ki ne sodeluje v 1. delu tekmovanja v končnici nastopa kot prvouvrščena ekipa lige vendar v nobenem delu končnice nima prednosti tekme več na domačem igrišču. V četrtfinalu in polfinalu ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v finalu pa ekipi igrata na tri dobljene tekme.

1. SKL ZA ŽENSKE (8 ekip)

Predviden začetek: sobota, 30. september 2023
AKSON ILIRIJA, CINKARNA CELJE, DOMEL, DOMŽALE, JEŽICA, MARIBOR, PRO-BIT KONJICE, TRIGLAV

1. DEL TEKMOVANJA
Tekmovanje poteka po trikrožnem ligaškem sistemu (21. kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja.

2. DEL TEKMOVANJA
Prve štiri ekipe po odigranem druge delu tekmovanja se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka, kjer igrajo po principu 1:4 in 2:3. V prvem kolu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem kolu (finale) na tri dobljene tekme.

2. SKL (12 ekip)

Predviden začetek: sobota, 30. september 2023
CELJE, GORICA, IPROS VRHNIKA, JANČE ECP TACTICAL, JEŽICA, LITIJA, MESARIJA PRUNK SEŽANA, PLAMA PUR ILIRSKA BISTRICA, PORTOROŽ, SLOVAN, TROTI, ZLATOROG LAŠKO

1. DEL TEKMOVANJA
V tekmovanju sodeluje 12 ekip. Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (22 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

2. DEL TEKMOVANJA
Osem prvouvrščenih ekip prvega dela tekmovanja se uvrsti v končnico za naslov prvaka 2. SKL. V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, prav tako na dve dobljeni tekmi igrata ekipi v tretjem krogu končnice (finale).

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 2. SKL sodelujejo 4 ekipe: deveto, deseto, enajsto in dvanajstouvrščena ekipa 1. dela tekmovanja. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu (6 kol). Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Tretje in četrtouvrščena ekipa drugega dela tekmovanja za obstanek v 2. SKL (enajsto in dvanajstouvrščena ekipa 2. SKL) v prihodnji tekmovalni sezoni sodelujeta v tekmovanju 3. SKL

3. SKL (20 ekip)

Predviden začetek: sobota, 30. september 2023
Vzhod: BISTRICA, BRANIK, CALCIT BASKETBALL, DRAVOGRAD KOROŠKA, HRASTNIK, KOLPA, KONJICE, KRŠKO, VOGA GROSUPLJE, VOJNIK G7
Zahod: CEDEVITA OLIMPIJA ML., GLOBUS, HIDRIA, JESENICE, KOPER, LEONE AJDOVŠČINA, LJUBLJANA, OPIKAR EVMA LOGATEC, PVC NAGODE POSTOJNA, TOLMIN

1. DEL TEKMOVANJA
V tekmovanju sodeluje 20 ekip, razdeljenih v dve skupini po 10 ekip (vzhod, zahod). Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (18 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

2. DEL TEKMOVANJA
Osem prvouvrščenih ekip prvega dela tekmovanja skupine vzhod in zahod se uvrsti v končnico za naslov prvaka 3. SKL. Prednost druge tekme na domačem igrišču ima višje uvrščena ekipa po prvem delu ligaškega tekmovanja. V drugi krog končnice (četrtfinale) se uvrsti ekipa, ki v skupnem seštevku obeh tekem doseže večje število točk. V drugem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v tretjem krogu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, prav tako na dve dobljeni tekmi igrata ekipi v četrtem krogu končnice (finale).  Finalista razigravanja za naslov prvaka 3. SKL v prihodnji sezoni nastopata v 2. SKL.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 3. SKL sodelujejo štiri ekipe, ki osvojijo deveto in deseto mesto v skupinah vzhod in zahod. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Tretje in četrto uvrščeni ekipi tekmovanja za obstanek (devetnajsto in dvajseto uvrščena ekipa) v prihodnji sezoni nastopata v 4. SKL.

PREGLED PRIJAVLJENIH EKIP, DATUMOV
IN SISTEMA TEKMOVANJA
DRŽAVNEGA PRVENSTVA IN POKALNEGA TEKMOVANJA

Sorodne objave